"Kalifat" är modig och andlöst spännande

"Kalifat" handlar om hur unga människor i "orten" radikaliseras och bli IS-krigare. Starka människoöden skildras så det känns.

Pervin (Gizem Erdogan)

Pervin (Gizem Erdogan)

Foto: Johan Paulin /SVT

Krönika2020-01-20 18:41
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårens bästa svenska tv-serie visas just nu i SVT och på SVT Play. Den är inte bara otroligt spännande. Den rör sig i miljöer som vi inte är vana vid att se i svenska tv-serier och har ett persongalleri som gestaltas av skådespelare vi inte är trötta på. 

"Kalifat" är till att börja med skildrad nästan helt och hållet ur ett kvinnligt perpsektiv. Huvudpersonerna är förhållandevis unga och ingen är bara ond eller god.

Det är först och främst Pervin som spelas med stor närvaro och trovärdighet av Gizem Erdogan. Hon är en ung, svensk tjej som befinner sig i Raqqa tillsammans sin man och deras lilla dotter. Han är soldat i terrorsekten IS. Hon är inspärrad i hemmet, utan rättigheter och möjlighet att kommunicera med omvärlden. Hur kunde hon hamna där?  Finns det någon väg ut? 

Pervin får tag i en telefon och tar kontakt med säpo-polisen Fatima (spelas av Aliette Opheim), som säger sig vara beredd att hjälpa Pervin. Men först vill Fatima ha information om ett planerat terrordåd i Sverige, något som skulle boosta hennes egen karriär. 

Tittaren får även följa den 15-åriga tjejen Sulle (Nora Rios) i Järvaförorten, vars intresse för politik och islam fångas upp av den karismatiske elevassistenten Ibbe (Lancelot Ncube). Han visar sig vara en riktigt ful fisk som snart har slagit klorna i Sulle, hennes bästis och hennes lillasyster. Sulles resa mot islamistisk radikalisering är gastkramande.

Det är också scenerna i Raqqa, där Pervins mardröm eskalerar på grund av hennes makes febriga tillstånd av fanatism, posttraumatiskt stressyndrom och skräck och den press som Fatima sätter på henne att hela tiden hitta mer information. 

Samtidigt som det mesta känns nytänkt och politiskt laddat är "Kalifat" till formen uppbyggt som en klassisk thrillerserie, vilket gör att den komplicerade och ibland riktigt otäcka handlingen är lätt att ta till sig. 

Serien är skapad av Wilhelm Behrman bördig från Katrineholm - som har smugit in referenser till hemstaden i handlingen. Det är det enda som är gulligt med "Kalifat", som bränner till i varje avsnitt. 

Även om IS idag inte har samma makt som 2015 (då serien utspelar sig), är "Kalifat" ruskigt aktuell och sätter ljus på frågan om vad som ska hända med de svenska IS-medlemmar och deras barn som sitter fängslade läger i Syrien. Det måste ha krävts en hel del mod att göra serien, för det hade varit lätt att trampa fel.