Först och främst: miniserien "The english game" har många kvaliteter, och de totalt sex avsnitten erbjöd skönt soffmys den gångna helgen. Den är helt klart sevärd. Men antingen var förväntningarna för höga eller serien för kort för att den ska hamna i topp på listan över minnesvärda tv-upplevelser.
"The english game", som hade premiär på Netflix den 20 mars, handlar om hur den brittiska fotbollen på kort tid gick från att vara ett tidsfördriv för överklassens unga män, till ett folknöje med enorm ekonomisk potential i det framväxande industrisamhället. Serien utspelar sig åren runt 1880, då arbetaklassens nya fotbollslag på allvar började utmana de gamla lagen - som huvudsakligen var knutna till anrika lärosäten - om pokalerna.
I centrum står två verkliga personer som måste betraktas som några av sportens främsta pionjärer. Arthur Kinnaird (Edward Holcroft), som var arvtagare till en titel och en bank, var en framstående idrottsman, sin tids stora fotbollstjärna i laget Old Etonians och sedermera mångårig ordförande i Football Association. Den andra huvudpersonen är Fergus Suter (Kevin Guthrie), som var Storbritanniens första fotbollsproffs. Han värvades från en skotsk klubb till brittiska laget Darwen och gick därefter över till Blackburn.
Att Fergus Suter fick betalt för att spela fotboll och bytte lag för pengar var mycket kontroversiellt och förbjudet enligt dåtidens regler. Det är kring detta som serieskaparna har byggt intrigen i "The english game".
Den som tror att serien mest handlar om spelet fotboll blir besviken. En massa saker har klämts in i handlingen. Romantiska förvecklingar ska redas ut, sociala klyftor överbyggas, bankväsendet utvecklas och vänskaper sättas på prov. Dessutom ska svåra far- och sonrelationer få sin upplösning, sportkläder designas(!), upplopp och strejker kväsas och fotbollsfruar hitta viktiga välgörenhetsprojekt.
Utan att vara särskilt intresserad av fotboll saknar jag spännande fajter på planen och fördjupning i varför just fotbollen kom att bli världens största sport. Hur utvecklades spelet under den här perioden och varför var huvudpersonerna så bra på planen?
Men som sagt, det finns mycket som är bra och tänkvärt med "The english game". Serien drar tydliga paralleller till vår tid, då gamla patriarkala strukturer utmanas. Dessutom får den som älskar kostymdrama sitt lystmäte med råge.