När filmen "The Karate Kid" kom 1984 fanns det nog inget som hade kunnat få mig att köpa en biljett och krypa in i biomörkret för att se hur den unga Daniel LaRusso med hjälp av sin granne Mr. Miyagi förvandlas från fattigt offer för mobbning till den självsäkra Daniel-san som vinner den lokala karateturneringen och får skolans populäraste tjej.
Det var först när jag kollade på filmen tillsammans med mina egna barn som jag insåg att "The Karate Kid" är en tidlös berättelse om att växa upp och hitta sig själv och sin styrka, trots dåliga odds i en förort till Los Angeles.
För några år sedan släpptes tv-serien "Cobra Kai" på YouTube. Den bygger vidare på det universum som skapades i "The Karate Kid" och dess uppföljare, och har samma gamla skådisar i huvudrollerna.
"Cobra Kai" börjar 30 år efter det att Daniel LaRusso (Ralph Macchio) har besegrat sin rival Johnny Lawrence (William Zabka) i finalen i en karateturnering.
Om det har gått bra för Daniel, som har ett lyckligt familjeliv och driver en framgångsrik bilfirma, har det gått desto sämre för Johnny. Han dricker för mycket, får sparken från jobbet och har helt tappat kontakten med sin son. Inget blir bättre av att han är fast i det förgångna och ger Daniel LaRusso skulden för allt som gått fel i sitt liv.
Eftersom karate är det enda han kan och han dessutom vill hämnas på Daniel startar han upp sin gamla dojo Cobra Kai. På 1980-talet drevs dojon av en genomrutten sensei som fostrade sina elever enligt principen om att slå först och aldrig visa nåd. Johnny tänker fortsätta i samma anda. Han får snart en elev, den faderlöse grannkillen Miguel (Xolo Maridueña) som inte platsar i skolans innegäng, men har stor talang för karate.
Det visar sig att Johnny någonstans under den buffliga och barnsliga jargongen har ett hjärta av guld. Han hjälper Miguel att bygga upp sin självkänsla och skapar, utan att fatta det själv, en dojo där skolans loosers får chansen att utvecklas och hitta ett sammanhang. Medan Johnny växer som människa, framstår Daniel LaRusso som en ganska självgod typ som tappat bort sig själv.
Givetvis korsas Johnnys vägar med Daniel LaRussos. Daniel startar sin egen dojo, Miyagi-Do och rivaliteten växer. Dessutom dyker Johnnys gamla sensei upp och rör om i grytan.
De två första säsongerna av "Cobra Kai" började visas på Netflix i somras. Serien blev snabbt en av strömningstjänstens mest populära – och det är inte konstigt. Maken till charmigt hopkok av 80-talsnostalgi och lekfullhet har jag inte sett sedan "Stranger things".
Nu har Netflix släppt den tredje säsongen. I den blommar serien verkligen ut, karaktärerna fördjupas och ännu fler personer från originalfilmerna dyker upp, gestaltade av samma skådisar.
Det börjar med en svår kris. Johnnys elev Miguel ligger på sjukhus, svårt skadad efter en karatefajt på skolan. Både ungdomar och vuxna är förkrossade och allt och alla med koppling till karate har dragits i smutsen. Frågan är om det går att komma tillbaka.
Jag lovar att det blir både gripande och roligt.
"Cobra Kai" är förvisso en serie för den barnsliga, men den tar upp djupt mänskliga frågor om föräldraskapets svårigheter, vådan av att fastna i det förflutna och att vara utsatt för mobbning.
Lösningen är inte alltid att kunna slå tillbaka med ett välriktat karateslag och ingen karaktär är helt igenom ond eller god. Missa inte!