Jag måste erkänna att den långa dokumentären "Tindersvindlaren" tråkade ut mig. Två gånger försökte jag se den, två gånger somnade jag. Sedan gav jag upp. Kanske för att det är lite deppigt med berättelser om singlar som söker kärlek och bekräftelse, tror att de har hittat den rätta och sedan blir systematiskt utnyttjade och lurade på pengar.
Däremot slukar jag just nu den mustiga miniserien "Inventing Anna" som är producerad av Shonda Rhimes, superproducenten som bland annat står bakom dundersuccén "Familjen Bridgerton".
Det är ju helt enkelt omöjligt att inte fascineras av berättelsen om den unga, mystiska Anna som dök upp på Manhattan i mitten av 00-talet med en vag europeisk accent, näsa för trender och mode – oavsett om det handlade om hur man ska klä sig, vilka restauranger som gäller och vad och hur man ska beställa och dricksa för att få den bästa maten, drycken och servicen.
Dessutom hade Anna Delvery, som hon kallade sig, gott sinne för konst.
Med dessa attribut blev det lätt för henne att få folk att tro på att hon var en arvtagare till en stor förmögenhet, en så kallad "trustfond" till ett värde av 65 miljoner dollar, som hon skulle få tillgång till när hon fyllde 25.
I serien, som utspelar sig i flera tidsplan, får vi först möta den uppdiktade journalisten Vivian Kent på ett Manhattanbaserat nyhetsmagasin. Hon har hamnat i kylskåpet på redaktionen, efter att ha blivit duperad av en intervjuperson och sviken av sin redaktör. Nu är Vivian gravid, och försöker hitta ett scoop för att rädda sin karriär innan hon måste gå på mammaledighet.
Hon snubblar över ett åtal som väckts mot en ung kvinna som heter Anna Sorokin, som på falska premisser ska ha försökt få banklån på 22 miljoner dollar för att bygga upp en exklusiv social klubb med fokus på konst. Flera målsäganden och vittnen i utredningen är kända profiler i New Yorks societet och ekonomiska elit.
Vivian ser sin chans att bli den som först gör ett rejält reportage om svindeln, och vi får följa hennes möten med Anna, som sitter i häkte på storfängelset Riker's Island och intervjuer med personer som dragits in i Annas Sorokins bedrägerier på olika sätt. Genom deras vittnesmål får tv-tittaren hela historien berättad från början.
Anna spelas av den oerhört karismatiska Julia Garner (känd bland annat från Ozark), som lyckas skapa en persona som är lagom dryg och uttryckslös, bär upp alla designerkläderna och spektakulära glasögon på ett sätt som gör det lätt att förstå att folk gick på Anna Sorokins bluff.
Ibland låter hon fasaden spricka och en skör ung tjej, tittar fram, en tjej som kanske menade allvar med sitt företagande, men som troligen bara spelar sårbar.
Som tittare är man därför hela tiden lite osäker på Anna och hennes intentioner, särskilt om man som jag läst på lite om verklighetens Anna Sorokin, som kommer från en tysk familj med rötter i Ryssland. Mamman äger en butik och pappan är lastbilschaufför.
Anna Sorokin dömdes till fängelse, och är sedan ett år tillbaka på fri fot, men avtjänar ett långt villkorligt straff. Sina skulder ska hon nu ha betalat tillbaka, troligen med pengar hon fått från bland annat Netflix för rätten att berätta hennes historia.
Hur som helst är tv-serien både sedelärande och underhållande, och väl värd att se.