Hade tänkt mig att just i år gå i barndom och tågluffa bort några regnruskiga veckor till Grekland, Portugal eller Svarta havskusten. Men det var pre-corona. När covid-19 står för dörren håller man sig helst hemmavid.
För första gången på mången god dag kan man på allvar leva upp till schablonbilden av hur svenskt höstmys ser ut: uppkrupen i fåtölj, filt över knäna, en kopp te i näven och under näsan en bok.
Vilket påminner om att för inte jättelänge sedan var reselitteratur en särskild sport. Bengt Danielsson skrev om Söderhavet, Bruce Chatwin om Patagonien, Jack Kerouac reste tvärs över USA, Tomas Löfström tog hippiestigen österut och skrev legendariska "Vägen till Katmandu". Vi andra satt vid lägereldarna, läste och sög i oss.
Sedan kom lågprisflyget. Numera har varenda svensk 20-åring kryssat kors och tvärs över hela klotet och det skulle bara bli fånigt att försöka tota ihop något reselitterärt från Machu Picchu eller Ayers Rock. "Been there, done that."
Kanske blir det ändring om coronan håller i sig och bara de allra djärvaste vågar sig ut i världen som en Columbus eller Vasco da Gama, portugisen som fann sjövägen till Indien.
Den sistnämndes eskapader är själva grundförutsättningen för en reseskildring som råkat komma ut just i år.
Henrik Brandão Jönsson är DN:s korre i Brasilien och tar grepp på den lusifona världen i "Där solen aldrig går ned - hur världens mest sorgsna land gjorde världen syndigare".
"Lusosfären" innefattar de områden i världen där det fortfarande talas portugisiska - en påminnelse Portugals forna och jättelika kolonialvälde.
Bokens upplägg, att lägga de sju dödssynderna som ett raster på det lusifona är visserligen lite krystat, men själva innehållet är det inget fel på. För här öppnar sig en helt ny, okänd och överraskande värld - åtminstone för oss som aldrig haft en tanke på att plugga portugisiska.
För vem hade koll på varför lutfisk är paradrätt i Goa? Eller att hippiesarna vallfärdade just dit för att Goa som gammal portugisisk koloni har en liberalare inställning till alkohol än det hinduiska Indien?
Att kineserna tävlar om att få plugga portugisiska i spelhålan Macao och att lusifona Timor-Leste som enda land i världen valt att tro att människan härstammar från krokodilen istället för apan?
Läs!