Filterbubbla
Ordet beskriver hur människor som använder sociala medier och strömningstjänster som den huvudsakliga källan för sin mediekonsumtion i stället för tryckta tidningar, tablå-tv och -radio, riskerar att missa information och kultur som inte bekräftar med vad de redan tycker, tänker och tycker om. Medieforskning pekar dock på att effekten av filterbubblor är överskattad.
Troll
Trollen tog under 2010-talet stort utrymme på nätet där de sprider desinformation, startar gräl, skräms och spelar på känslor - ibland för sitt eget höga nöjes skull, men också dirigerade i samordnade aktioner med politiska förtecken. Ordet "troll" kommer från engelskans "trolling" och har egentligen inget med sagornas troll att göra.
Hen (och en)
Ett könsneutralt personligt pronomen som kommit att användas alltmer under 10-talet i stället för "han" eller "hon". Många har även börjat ersätta det generiska pronomenet "man" med "en", vilket egentligen är en mycket större förändring eftersom "man" är ett av svenskans vanligaste ord.
Fake news
Medvetet spridande av falska nyheter har förvisso existerat i tusentals år, men med dagens teknologi är det både enklare och snabbare. Fejknyheter sägs bland annat ha bidragit till att Donald Trump valdes till USA:s president 2016. Paradoxalt nog har Trump själv ofta anklagat etablerade, traditionella nyhetsmedier som granskat presidenten för att komma med "fake news".
Köttnorm
Decenniet inleddes med en all-time-high köttkonsumtion på grund av lågkolhydratdieter och ökad levnadsstandard. Klimatkrisen och larm om industriell djurhållning har fått många att förespråka en växtbaserad kosthållning och använda ord som "köttnorm". Intresset för hängmörad ryggbiff har dock till viss del gett vika för trendig, vegetarisk finkrogsmat.
Metoo
Hösten 2017 dök hashtaggen #metoo upp i sociala medier, och kvinnor började öppet vittna om hur de utsatts för sexuella övergrepp. På bara någon vecka uppstod en global massrörelse och flera kända kvinnoofredare avslöjades. Mest uppmärksammade blev anklagelserna mot den amerikanske filmmogulen Harvey Weinstein. Även i Sverige fick #metoo stort genomslag.
Incel
Män som grupp har haft det tufft under 10-talet. I alla fall tycker vissa män det. Kvinnorna har dragit ifrån när det gäller till exempel utbildning och sägs även har blivit mer kräsna när de väljer livs- och sexpartners. Detta har fött incel-männen, som lever i ofrivilligt celibat och sprider hat mot kvinnor som de anser förvägrar dem det de har rätt till.
Flygskam
Det är inte längre lika fint att skryta om sina solsemestrar i sociala medier sedan klimatdebatten blev moraliserande och främst handlade om enskilda personers konsumtion. Det senaste året har flygandet i Sverige minskat och debatten mer och mer börjat handla om vad politiker och näringsliv kan göra. Men lite klädsam flygskam tar vi förhoppningsvis med in i 2020-talet.
Tystnadskultur
Ett av de senaste årens modeord som målas ut som ett av vår tids stora gissel och frodas i organisationer och sammanhang präglade av rädsla för att avvika från normen och påtala fel och brister.
Boomer
Uttrycket avser människor födda från 1945 till ungefär 1960 som anses vara en privilegierad generation som också i stora stycken bär ansvar för såväl ekonomiska klyftor som klimatkris. Genom att skriva "Ok boomer" avfärdar den yngre generationen äldre som "inte fattar något".