Tv-serien riskerar bli ideologiskt slagfält

Hyllningarna haglar över SVT:s dramaserie "Kalifat". Det gör också synpunkterna på vad serien borde ha innehållit.

Lisha (Yussra El Abdouni), hennes storasyster Sulle (Nora Rios) och kompisen Kerima (Amanda Sohrabi) blir alla värvade till IS i den fiktiva tv-serien "Kalifat".

Lisha (Yussra El Abdouni), hennes storasyster Sulle (Nora Rios) och kompisen Kerima (Amanda Sohrabi) blir alla värvade till IS i den fiktiva tv-serien "Kalifat".

Foto: Johan Paulin/SVT

Krönika2020-02-17 18:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kritiken mot serien och önskelistorna över vad "Kalifat" skulle ha tagit upp kommer från flera krönikörer och opinionsbildare. Nyansering av bilden av muslimer i Sverige efterfrågas, liksom scener där IS- soldaternas våldtäktsoffer ges en röst och att terrorsektens grymma behandling av yezidier omnämns. 

Debattörerna som lyfter det som de uppfattar som brister med manuset menar säkert bara väl. Och de är naturligtvis fullt medvetna om att "Kalifat" är fiktion och att tv-serien, som SVT:s programchef Anna Croneman skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter, är drama och inte ett reportage. "Viktiga budskap" - det sysslar vi inte med, skriver hon. 

Vi ska vara tacksamma för det. SVT brukar producera ett par riktigt bra dramaserier varje år. Ingen tror väl på allvar att fiktion som bara bygger på att skildra rätt saker på ett tillrättalagt sätt skulle ge oss starka berättelser som skulle skapa engagemang och debatt, som "Kalifat" faktiskt har lyckats göra.

Vi har på senare år sett flera exempel på klåfingrighet från politiker när det gäller till exempel innehåll i konst och musik. Ett aktuellt fall är hur Sverigedemokraterna i Norrköping polisanmälde Norrköpings stadmuseum för att man i en utställning om nazismen i Norrköping visat ett tidningsklipp som handlade om en Sverigedemokrat utreddes för inlägg på nazistsajter och visade en bild av den lokala partistyrelsen. Ett annat är hur den socialdemokratiska riksdagsledamoten Gustaf Lantz för ett par veckor sedan vill stoppa fritidsgårdar från att spela så kallad gangsterrrap. 

Nu är det alltså tv-seriernas tur att nagelfaras ur olika ideologiska aspekter. Allt annat hade ju varit konstigt. De senaste årens utveckling med streamiingtjänster med stora aktörer som Netflix, Amazon och Apple i ryggen har gjort tv-serien till ett av de viktigaste uttrycksmedlen. För den som vill berätta något komplext, väcka känslor och nå ut till många är tv-formatet perfekt. Publiken tycks vara är omättlig och beredd att lägga hur mycket tid som helst. 

Enligt en färsk undersökning beställd av sajten Tv.nu tittar svenskarna i genomsnitt på strömmad tv en till två timmar per dag - det blir 30 hela dagar på ett år. Sju av tio svenskar tittar på serier och film flera dagar i veckan och en av fem tittar så mycket som 46 hela dagar per år.