Jag kan inte sluta tänka på alla musiker som kämpar

Vem kan jag lita på när det förekommer organiserat fusk med antalet lyssningar på Spotify?
Svenska Dagbladets avslöjande om hur strömningstjänsten används av kriminella nätverk för att tvätta pengar blev någon sorts droppe för mig.

Svenska Dagbladet har avslöjathur organiserade kriminella använder Spotify för att tvätta pengar. I en krönika skriver Catarina Nitz om hur det det drabbar musiker.

Svenska Dagbladet har avslöjathur organiserade kriminella använder Spotify för att tvätta pengar. I en krönika skriver Catarina Nitz om hur det det drabbar musiker.

Foto: Anders Wiklund/TT

Krönika2023-09-06 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SvD:s granskande reportage där reportrarna med hjälp av flera oberoende källor, allt från artister och gängkriminella till "datanördar" och poliser, beskriver hur artister knutna till kriminella nätverk med hjälp av botar och en massa konton på Spotify inte bara tvättar pengar, utan även får sina strömningssiffror uppblåsta och tillskansar sig andelar av musikernas gemensamma pengapåse, bolagens så kallade "royalty pool" som de inte har förtjänat och inte borde få. 

För att skapa dessa upplägg tar de kriminella hjälp av datakunniga personer som använder olika metoder för att automatiskt "lyssna" precis så mycket på en låt att det aldrig sticker ut och uppdagas men blir många streams över tid. Det händer också att artister med uppblåsta siffror kommer in på topplistorna och får "riktiga" streams. 

Det finns så mycket som är skit med den organiserade gängkriminaliteten att man inte orkar ta det till sig. Mördandet. Utnyttjandet av minderåriga. Tillhandahållandet av narkotika. Sprängningarna. Välfärdsbedrägerierna. 

Och ovanpå det de sociala och politiska konsekvenserna. Den organiserade brottsligheten har höjt trösklarna för människor i utsatta områden, skapat öppet mål för högerpopulister och styrt mer av samhällets resurser till brottsbekämpning och övervakning. Den har gjort världen hårdare, kallare, räddare, mer sluten och helt enkelt sämre att leva i. 

I min skyddade tillvaro kan jag för det mesta hålla det ifrån mig och bara leva mitt liv. 

Men den här med musiken kommer så nära, på så många plan. 

Strömmad musik är ju inte bara något jag har in mina lurar en stor del av dygnet. Allt som har med Spotify och andra musikplattformar att göra – lyssnarsiffror, ekonomi, topplistor, möjligheten för nya artister att nå ut med sin musik – är sådant jag sysslar med på jobbet varje dag. Och som medlem i en musikbesatt familj och bekantskapskrets är det ett av mitt vanligaste samtalsämnen. 

undefined
Krönika om fusket på Spotify.

Visst har det pratats om fejklyssningar och att folk mjölkar strömningstjänsten på pengar i flera år, men SVD:s avslöjande gör mig ändå jäkligt arg. 

Jag kan inte sluta tänka på alla unga, förhoppningsfulla musiker jag träffat genom åren, alla rockband, singer songwriters, jazztrumpetare och hårdsatsande popsångare, som jobbar stenhårt för att synas och bli lyssnade på men sällan kommer över några tusen streams på någon låt och utan att tjäna mer än några kronor. 

Bedrägerierna mot Spotify sker på deras bekostnad.