Vem vill ingå i kändisarna härliga gemenskap?

Varför är alla kändisar alltid så bra kompisar med andra kändisar?

Carola Häggqvist var en av kändisarna som firade på  Michael Bindefeldts 60-årsfest i Tela Aviv.

Carola Häggqvist var en av kändisarna som firade på Michael Bindefeldts 60-årsfest i Tela Aviv.

Foto: Christine Olsson/TT

Krönika2019-09-25 18:41
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågan smyger fram i svallvågorna av den senaste veckans rapporter om Michael Bindefeldts stora 60-årsfest i Tel Aviv.

Han bjöd in 140 personer. Det kostade miljontals kronor. Alla var där. Från Carola till Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson. Alla intygade att de är mycket nära vänner med nästan alla andra på den där festen.

Kan det ens vara möjligt? Och hur går det till egentligen, när alla dessa kändisar blir så nära vänner med varandra?

Själv har jag några kompisar som är ganska kända, det måste erkännas. Men de allra flesta i min närmaste omgivning är inte det. Mina närmaste är min familj, där ingen är särskilt känd för den breda offentligheten, vänner från barndomen eller personer jag stött på under min resa genom yrkeslivet.

 En rätt bra mix, om jag får säga det själv. Dem skulle jag bjuda på stor fest, om det skulle vara aktuellt.

I kändisvärlden verkar det inte fungera så. Att de träffar varandra i yrkeslivet kan jag förstå. Är man med i tv ofta stöter man förstås på andra som också är med i tv. Kanske tar man en kopp kaffe ihop. Kommer på att man har saker gemensamt.

Men vänner… är inte det något annat? Det är ungefär som om alla som är någotsånär kända i Eskilstuna eller Katrineholm eller Strängnäs skulle känna skulle vara bästis och bundis. 

Alex Schulman skrev en väldigt rolig krönika i Expressen om festen i Tel Aviv. Han beskrev hur de borgerliga partiledarna måste ha umgåtts som barn, hur de lekt i skogen och svurit varandra evig vänskap genom att skära sig i handflatan och trycka sina händer mot varandra. 

Jag förstår också att det finns mänskliga skäl till att kändisar bara har andra kändisar som vänner. Man kommer upp sig. Får vara med i tv några gånger. Skvallerpressen börjar skriva om en. Att umgås med andra i samma situation kan bli ett sätt att bevisa sin tillhörighet. Jag hör hemma här! Det måste jag väl göra eftersom jag hänger med alla de här människorna? Eller?

Nåja, kanske är den här texten bara skriven av ren avundsjuka. Jag ville också vara med på den där festen i Tel Aviv. Jag vill också hänga med Ebba och Nyamko och Ulf. 

Det kan vara så. Jag köper den kritiken.

Jag antar att jag får ordna en fest för alla kändisar i Eskilstuna och testa hur det känns. Detta är en inbjuda: Ni är alla tre är välkomna hem till mig på en kopp kaffe på lördag. Är någon av er polare med Bindefeldt?

Bäst just nu: Bokmässan i Göteborg. Pågår till söndag. Alltid lika underbart att röra sig bland tusentals böcker och andra bokläsare. Lyssna på samtalen och andas in atmosfären.