Spåkulan 2025 – psykisk ohälsa

Den här krönikan kommer inte handla om mitt 2024, eller om hur jag tror mitt 2025 kommer bli.
Utan om något mycket viktigare: psykisk ohälsa.
Ett ständigt aktuellt ämne.

"Kanske, och jag säger kanske, är 2025 året då vi tar psykisk ohälsa på det allvar den förtjänar", skriver tidningens krönikör Mikael Hansson.

"Kanske, och jag säger kanske, är 2025 året då vi tar psykisk ohälsa på det allvar den förtjänar", skriver tidningens krönikör Mikael Hansson.

Foto: Johan Nilsson/TT

Krönika2024-12-31 21:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu står vi här igen. Med ett nytt år bakom oss. Ett år att antingen lägga i minnesbanken eller i papperskorgen. Eller både och kanske? Ett år innehåller naturligtvis både ljusa och mörka glimtar. Men det finns som bekant en anledning till att framrutan är större än bakrutan på en bil. Därför blickar vi nu framåt mot 2025, och vi gör det med förväntan och nyfikenhet. 

Vi balanserar på en tunn lina mellan framtidstro och utmattning. Jag ser dem varje dag, människorna som ständigt är uppkopplade men tragikomiskt nog är mer ensamma än någonsin. En generation som kämpar med att hinna med alla krav – relationer, karriär, självförverkligande – och som samtidigt försöker navigera genom ett samhälle där kriser är lika vanliga som notiser i mobilen.  

Psykisk ohälsa har länge varit ett växande problem i skuggan av andra kriser. Depression, utbrändhet och ångest är inte längre undantag utan snarare vardag för många människor. Många av dessa problem går att spåra till den värld som många yngre människor i dag växer upp i. Sociala medier, som en gång sågs som en plats för uttryck och gemenskap, har utvecklats till en enda stor arena för konstant jämförelse och prestationsångest.  

Det är en sorglig utveckling.  

Vi verkar må sämre än någonsin, och trots att det fortfarande är lite tabubelagt att faktiskt våga säga att man mår dåligt tycker jag mig se en positiv utveckling kring att våga prata om det. Jag hoppas att 2025 kan vara året då ännu fler öppnar upp sig. Att fler tar sig modet att prata om sina problem och söka hjälp.  

En av de största frågorna för att det ska bli verklighet är: Kommer vi våga sakta ner?  Kommer vi att prioritera oss själva och vårt inre välmående i ett samhälle som ständigt kräver mer?   

Spåkulan ger inga solklara svar, men den visar med all tydlighet att psykisk ohälsa kommer att vara en av de viktigaste samhällsfrågorna under det kommande året. Framtiden är oviss, men en sak är säker: vi kan inte längre blunda för hur vi mår och vad som pågår i vårt inre.  

Kanske, och jag säger kanske, är 2025 året då vi tar psykisk ohälsa på det allvar den förtjänar.