Artisten Jon-Henrik Fjällgren, till vardags renskötare i Mittådalens sameby i Härjedalen, är en av de medverkande när "Stjärnorna på slottet" börjar sändas den 30 december. Han tävlar också i 2023 års Melodifestival. Och snart ger han sig ut på turné med konserter i både Katrineholm och Eskilstuna.
Jag får jaga länge för att få några ord med Jon-Henrik. Den här hösten har han hållit sig på sin kant, undvikit sociala medier och helst också intervjuer. När jag äntligen får tag på honom får jag en aning om varför. Jon-Henrik har tidigare berättat om att han mått dåligt till och från under hela sitt liv. Känslan är att här pratar jag med en person som inte har något skyddande skal mot omvärlden. Det han säger är djupt allvarligt menat och utan minsta spår av dubbeltydighet eller ironi.
Kanske är det också därför många i hans publik blir så tagna av hans sång att de brister ut i gråt under hans konserter, ofta chockade och tagna på sängen av de känslor som väller fram.
Varför blir dina lyssnare så berörda?
– För att jag talar direkt ur mitt hjärta. Det blir väldigt intimt, jojken ger en möjlighet att komma åt sina egna känslor.
Hur har du gjort för att komma åt dina?
– Det är bara sådan jag är. Kanske har det med mitt förflutna att göra.
Jon-Henrik Fjällgren har tidigare berättat hur annorlunda han kände sig som adopterad från Colombia under sina uppväxt i samebyn i Härjedalen. I sången och musiken hittade han ett sätt att hämta styrka för att orka med sin ständiga känsla av utanförskap.
– Ingen lärde mig, musiken bara kom till mig. Vi hade inga instrument hemma, men redan på fritids upptäckte jag att musiken gav mig möjlighet att uttrycka sådant som inte går att beskriva med ord. Sedan, när familjen upptäckte hur duktig jag var, skaffade vi ett piano.
Som fjortonåring höll han sin första konsert i Funäsdalens kyrka och några år senare drog musikerkarriären igång med vinst i Talang Sverige 2014 och en första vända i Melodifestivalen 2015.
I vår deltar han för fjärde gången tillsammans med ARC North. Bakom namnet återfinns musikproducenten och discjockeyn Oscar Christiansson.
Hur har ni hittat varandra?
– Jag fick ett meddelande på Instagram som jag trodde var ett spam, så jag blockerade honom direkt. Men han gav sig inte utan skickade ett mejl där han berättade att han gärna ville jobba med mig.
Låten ni skrivit har titeln "Where You Are (Sávežan)". Den handlar om din dotter Savé?
– Man kan säga att den handlar om ett starkt kärleksband och hur det är att sakna någon. Jag tror många kan känna igen sig.
Vad är hemligheten med jojk?
– Svårt att säga, men det är ett sätt att uttrycka sitt innersta.
Kan alla lära sig jojka?
– Ja. Det handlar inte om teknik utan om att släppa alla blockeringar och våga blotta sitt hjärta.
Har du fortsatt att dansa efter vinsten i Lets dance 2018?
– Bara på scenen.
Sedan förra året sitter du i Sametinget. Vad vill du åstadkomma där?
– De frågor jag brinner för är psykisk ohälsa och renens land.
Jon-Henrik Fjällgrens bästa vän Daniel tog sitt liv. Det var med en hyllning till honom, "Daniels jojk" han först slog igenom för en större publik.
Du medverkar snart i "Stjärnorna på slottet". Hur var inspelningen?
– Det är aldrig bekvämt att berätta om sitt liv, det är tufft. Men vi deltagare fick en väldigt fin kontakt på ett djupare plan. De är alla jättefina, snälla människor, så som helhet var det väldigt positivt.