Mitt under höstlovet fick Eskilstunaborna en dubbel dos av 2023 års kanske mest omdiskuterade svenska artist.
Vid 22-tiden på Biff/Gränden körde hon sitt vanliga race inför en myndig publik. Men redan vid 17-tiden välkomnade hon sina yngre fans för en sorts matinékonsert för ungdomar från 13 år samt yngre barn i målsmans sällskap.
Jag var inte på plats under konserten, vilket gjorde att torsdagens arbetsdag började ganska oskönt. Jag vaknade nämligen till flera olika sms och telefonsamtal från bekanta som varit på matinékonserten och som vittnade om hur galet det hade varit.
Varför det var galet?
För att Fröken Snusks texter – som nästan alltid skrivs och produceras av Rasmus Gozzi – är grova. Ofta mycket grova. Och de anspelar inte sällan på hårt sex och hårt supande. Ämnen som borde vara barnförbjudna enligt många av de röster som i efterhand har dykt upp i sociala medier gällande konsertens lämplighet.
Mina polare som besökt matinékonserten vittnade iallafall om hur en minst sagt annorlunda stämning uppstod under när de såg hur massvis av barn sjöng:
"Titta, slicka på min fitta"
och
"Ge mig strypsex i ditt garage",
och
"Nej tack till tjejer som är lydiga – ikväll så ger du mig klamydia"
och
"Du är ett riktigt luder, du hukar dig ner och bara suger"
och
"Jag vill att du tar av byxan min – jag har en oskuld att förlora"
Den spontana frågan som uppstår:
Hur lämpligt är det här egentligen?
Jag slog en pling till Johan Bergquist som är evenemangsansvarig på Biff och grill/Gränden.
Som förälder till två barn i samma ålder som många av konsertbesökarna säger han att han självklart känner sig lite splittrad i frågan. Samtidigt är han glad över att kunna ge yngre fans möjligheten att få se sin idol live – någonting som han även skrev om i ett Facebookinlägg efter konserten.
– Jag bestämde mig nog för att inte vara sådär mossig och gammal inför det här. Det är lätt att förfasas när man blir vuxen. Men vuxna har alltid förfasats över ungdomars val av musik. Under konserten var det många som hade föräldrar med sig som stod uppradade längst bak, och där rådde det väl lite skräckblandad förtjusning över det hela, säger han till tidningen.
Johan Bergquist skrattar och säger att hans egen mor var en av de första att kommentera hans Facebookinlägg där han reflekterar över konserten.
Hennes kommentar var ganska syrlig och gjorde gällande att hon inte fann konceptet särskilt lämpligt.
Då tog han tillfället i akt att påminna henne om att hon själv i slutet av 70-talet faktiskt köpte rockbandet Kiss kontroversiella skiva "Love gun" – där texten i titelspåret handlar om att den manliga sångaren vill att hans tjej ska trycka på utlösaren på hans "kärlekspistol" – i julklapp till sin då tio år gamla son.
Dessutom tar han upp att unga fans födda flera generationer innan Fröken Snusk blev aktuell har diggat andra mer eller mindre kontroversiella akter som Eddie Meduza och Onkel Kånkel, och att fenomenet med unga som intresseras av explicita låttexter knappast är nytt.
En annan person som var på plats under konserten är Daniela Nordquist. Under onsdagen gjorde hon resan från sitt hem i Stockholm till Eskilstuna tillsammans med sin 14-åriga son och treåriga dotter.
Konsertbesöket var en del av 14-åringens – som älskar Fröken Snusk – födelsedagspresent. Vid tidigare konserttillfällen har han inte kunnat gå på grund av den 18-årsgräns som vanligtvis råder.
Kan du förstå dem som tycker att det känns konstigt att barn står och sjunger de här texterna? Eller tycker du inte att det är så farligt?
– Jag tycker inte det. Hon säger inte ord som är så grova, och inte om våldtäkt eller att göra aggressiva saker. Jag tycker att hon borde göra fler sådana här konserter, just för minderåriga. Alla som var där var överlyckliga över att få se henne.
Daniela säger att om ungdomarna tillåts lyssna på Fröken Snusks låtar hemma så är det inte mer än rätt att de även får se henne live. Att vissa av texterna kretsar kring alkoholkonsumtion ser hon inte heller som ett problem.
– Hon blev lite blyg på scenen. Istället för att säga "bira, bira, bira" ville hon säga "saft, saft, saft". Men vad spelar det för roll? Min dotter fattar inte ens vad det är, och min son skulle aldrig börja supa bara för att hon sjunger om det. Han var bara lycklig över att få se henne.
Som barnlös har jag personligen svårt att ta ställning i frågan. Däremot är det med starka känslor av pinsamhet som jag minns hur jag själv i ungdomen förtjust lyssnade på Björn Rosenström-texter som jag i vuxen ålder kanske inte tycker är lika roliga längre.
En sak är iallafall säker: vad man än tycker om Fröken Snusk så fortsätter hon att skapa snackisar vart hon än åker. Nästa gång ska jag göra allt för att se spektaklet med egna ögon.