Här möts kulturverksamma, myndighetsföreträdare, politiker och mycket mer för att debattera, diskutera och lyfta olika frågor som rör vår demokratiska och kulturella framtid. Konventet invigs av kulturminister Parisa Liljestrand. I år inkluderas allt från programpunkter om datorspelsvärlden till relationen mellan idrott och kultur.
Ismo Railisson är projektledare.
Han berättar att något helt nytt för i år är att konventet ingått i ett nordiskt samarbete med Danmarks och Norges respektive systerkonvent (Kulturmødet Mors samt Kulturytring).
Under Folk och kultur kommer flera panelsamtal med internationell närvaro ta fasta på nordens kulturpolitiska läge, samt på våra grannländers likheter och olikheter. Under torsdagen blir det även en livevariant av "Norsken, svensken och dansken" med Åsa Linderborg från Sveriges Radio P1. I år är även Luleå kommun arrangörspartner.
– De norra regionerna har en satsning som ser lite annorlunda ut än i mellersta och södra Sverige, i och med att politiken går in och stöttar upp kulturen där. Det hoppas vi ger avtryck.
En stor del av konventet är öppet för allmänheten. Stiga sports arena har fri entré för alla under samtliga dagar.
– Jag tror det kommer finnas något för alla.
Nytt för i år är även att det satsas mycket på samisk urfolkskultur. Faktum är att konventet smygstartar redan på tisdagskvällen den 6 februari med ett mingel under namnet "Urfolk och kultur" inne på Munktellmuseet. Satsningen rimmar väl med årets största artistbokning. Albumaktuella artisten Maxida Märak avslutar årets konvent med en konsert på stora scenen i Stiga sports arena under lördagen.
Tidningen har tidigare rapporterat om hur Folk och kultur samt Melodifestivalen har gjort att i princip vartenda hotellrum i stan är uthyrt under stora delar av februari. För att få bukt med problemet har man vädjat till Eskilstunaborna att överväga att hyra ut sina rum, lägenheter eller hus under de aktuella datumen.
– Det är ett ganska stort problem. Vi hoppas att de Eskilstunabor som kan väljer att hyra ut rum eller delar av sina lägenheter eller hus. Men vi förstår också att det kanske inte finns en sådan tradition i Eskilstuna som i till exempel Visby.
Hur det blir med ett eventuellt väskförbud återstår att se. Folk och kultur befinner sig i dialog med både kommunen och polisen.