På grund av coronapandemin tvingas kyrkorna för andra året i rad till stora inskränkningar i påskfirandet.
Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, är dock vid gott mod inför den stundande helgen.
– Vi har redan haft en pandemipåsk under förra året. Då var vi verkligen yrvakna och då handlade det om att laga efter läge med akutväskan i handen, så att säga.
– Nu är saker annorlunda – tråkigt nog på sitt sätt – de flesta församlingar har funnit en vardag i detta och har digitala gudstjänster. Där tycker jag att man kan se en utveckling. Från att man i början ofta spelade in i förväg, har fler och fler går över till att sända live. Då blir det en annan känsla.
Värme och närvaro är viktigare än att allt blir perfekt när det gäller digitala gudstjänster, tycker Johan Dalman.
Många församlingar i stiftet har visat på stor flexibilitet och uppfinningsrikedom också när det gäller kyrkobesökarnas möjlighet att delta i andakter och fira nattvarden på plats i kyrkorna, trots ett besökstak på åtta deltagare.
– Under påsken försöker vi ännu mer – man dubblerar, man har tre gudstjänster på raken och är det fler som väntar, då tar man en till. Påsken är ju navet, vi vill fira så mycket vi bara kan från torsdag och framåt.
Även om många självklart upplever en besvikelse över att inte kunna fira påsk i en fysisk gemenskap, är situationen för Svenska kyrkan och religionsutövandet inte så deppig som man skulle kunna tro. Kyrkobesökarna vant sig vid att delta gudstjänster via sin läsplatta, dator eller tv. Dessutom är det många fler som deltar digitalt än som normalt besökte kyrkorna före pandemin.
– De från de lite mindre församlingarna berättar att de har fått väldigt många fler som deltar. En kyrkoherde utanför Nyköping berättar att han nu har flera hundra som deltar i varje gudstjänst, normalt är det kanske 20, berättar Johan Dalman.
För att "få ut" så mycket som möjligt av sitt digitala kyrkobesök är det bästa att delta aktivt i det som händer, tipsar biskopen. Det gör han själv, så han vet att det funkar.
– Jag ställer mig upp när man ska stå, och jag sjunger med i psalmerna. Jag sitter inte och tittar på, om jag inte engagerar mig blir det inget. Det är som när man ser "Allsång på Skansen", det blir roligare om man sjunger med!
Han tipsar också om att man kan gå in på stiftets hemsida och ladda ner gudstjänstordningar. Det finns en för varje söndag och är som ett litet gudstjänstkit, med dagens bibeltexter och en nyskriven predikan av Johan Dalman. Flera av stiftets församlingar erbjuder sig att skriva ut paketet till dem som inte är så digitala.
– Tanken är att man ska tända ett ljus och läsa texterna. Så kan man fira lite hemma och få något som har lite färskhet över sig och är skrivet just för det tillfället.
Att kyrkan på grund av pandemin tvingats hitta nya sätt att möta sina församlingsmedlemmar har haft mycket positivt med sig och kommer att tvinga till förändring av arbetssättet även när kyrkorna kan öppna igen. Digitaliseringen har inneburit ökad tillgänglighet och en större frimodighet i hur man kan delta.
– De digitala gudstjänsterna erbjuder ju också en större närhet, nu har du vant dig vid att en kamera filmar 20 centimeter från prästen, sedan ska du sitta i en lokal för 400 personer. Det tror jag kommer att bli en utmaning för oss sedan, den närheten måste vi ta vara på och fånga.