"Äntligen finns ett värdigt och kul alternativ till 'Meny' i P1" – så beskriver Svd:s Alexander Dominici podcasten "Recept tack!?" som efter premiären för drygt två veckor sedan släppt totalt tre avsnitt. I den nya matpodden snackar Erik "Jerka" Johansson och den Björkviksbördiga tv-producenten och medieprofilen Nichlas Niemistö om sina favoritrecept och delar med sig kulinariska anekdoter.
I varje avsnitt behandlar de en rätt som de tipsar sina lyssnare att laga under veckans gång. Och för att knyta an till publiken har de till och med gjort en Instagramprofil där de lägger upp tillagningsvideor och tacksamt tar emot dokumentationer på när lyssnarna själv testar på recepten de tipsat om.
Men trots en plats på Spotifys topplista för poddar, hyllningar i riksmedia och på sociala medier tror Nichlas Niemistö inte det kommer bli någon flipp.
– Jag tror inte vi kommer bli så stora. Och helt ärligt vill vi inte bli så jävla stora heller. Det är ett ganska nischat program, säger han.
– Jag har inte lyssnat på jättemånga svenska matpoddar. Men efter att ha sonderat terrängen märkte jag att det inte fanns matpoddar som också var humorpoddar. Det är en skrattig och bubblig jargong hos oss. Det finns det mycket av i USA, och det kan ju vara så att det inte finns en marknad för det här. Men det märker man sen.
Förutom att prata om mat en gång i veckan med Jerka Johansson jobbar han som producent på Filip och Fredriks tv-bolag Nexiko som i skrivande stund spottar ur sig ännu en säsong av det hyllade frågesportsprogrammet "Alla mot alla".
Men det var inte alltid självklart att jobba med tv. Förr var målet att bli kock. Men inte vilken kock som helst – utan världens bästa.
– Jag lagade jättemycket mat hemma och tänkte att jag skulle bli bäst på det. Efter att ha jobbat på Lotsen i Nyköping flyttade jag till Norge och jobbade på väldigt upplyfta fine diningkrogar med stora och kända kockar. Men så insåg jag vid 23 års ålder att jag inte riktigt brann så mycket som jag trodde. Det var då jag flyttade hem och bestämde mig för att bli journalist istället.
Nu har han inte jobbat med mat på åtta år. Podden blir en slags lekplats där han både kan ha kakan och äta den.
– Det är ett slags ångestfritt sätt att jobba med mat. Annars är det så mycket förknippat med att stå i kök och slita. Här får jag "leka" mat istället.