Nour El Refai till Eskilstuna: "Helt oslagbart"

Fyra år. Så lång tid har passerat sedan veteranen Nour El Refai senast begav sig ut på vägarna med en renodlad standupföreställning. När hon nu är på turné igen säger hon att det understundom är det bästa som finns. Och det finns en detalj som är helt ny.

Nour El Refai är på Sverigeturné med sin senaste ståuppshow.

Nour El Refai är på Sverigeturné med sin senaste ståuppshow.

Foto: Daniel Stigfelt

Kultur och Nöje2023-09-21 20:22

Nour El Refai har många strängar på sin lyra.

Förutom att vara ståuppkomiker kan hon titulera sig skådespelare, programledare, podcastvärd, radiopratare och föreläsare.

Sedan hon senast gjorde en egen ståuppshow har hon dessutom blivit mamma.

Nu turnerar hon med "Nour El Refai – säger skämt i ca 75 minuter", och det går inte att låta bli att undra – varför blev det just en renodlad ståuppföreställning igen, och inte en film eller tv-serie?

– Det blev standup eftersom det var det jag inte fick lov att göra på nästan tre år. Dels för att jag var sjuk under min graviditet, det var pandemi och mammaledighet... Och jag förstod inte då hur mycket jag skulle sakna det.

Saknaden ledde till kreativitet.

Nour började skriva. Sedan ångrade hon sig. Av allt man kan göra, menar hon, är just den rena ståupprutinen den svåraste av konstformer. Men det var för sent. Biljetterna var redan släppta.

– Därför är jag glad att jag tidigt gjorde testshower. Och redan under de första testshowerna kände jag att jag hade träffat rätt i ämnesvalet.

Kan du berätta om ämnet?

– Det handlar väldigt mycket om att ha blivit förälder och att vara sambo.

Det måste skapa mycket igenkänning?

– Ja, det märks. Det är ett väldigt brett ämne. Men det är även viktigt för mig att folk inte enbart ska känna igenkänning, utan att de ska få skratta åt mig och hur jag är i olika situationer.

Sedan premiären av föreställningen den 12 september har Nour fått uppleva hur det är att turnera med ett litet barn vid sin sida.

– En grej jag älskar med att ha barn är att han tar all tid, koncentration och närvaro av mig. Jag måste schemalägga min ångest. Nu har jag bara en, två timmar på mig när jag soundcheckar att börja tänka "Gud, varför gör jag det här?" När jag turnerade förut kunde de tankarna äta upp hela dagen.

Trivs du med turnerandet?

– Ja. Nu vet jag att det går fint och det infinner sig en trygghet i att det kommer bli kul. Det är fortfarande läskigt, men efter en stund kan jag känna att jag har kul själv. Det är nästan det som är bäst med standup. Känslan av att man är tillsammans med sina bästa kompisar, att alla människor blir roliga. När den känslan kommer är det helt oslagbart.

Nour El Refai kommer till Eskilstuna teater på fredagen klockan 19.00. Biljetter finns på allthingslive.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!