Teaterföreningen Sigurd spelade i många år "Sigurdspelet" vid Tegelslagargården i Sundbyholm utanför Eskilstuna. Då berättades myten om hjälten Sigurd, som finns återgiven på den mäktiga Sigurdsristningen på en berghäll i närheten av Sundbyholms slott.
På senare år har gruppen gett sig i kast med andra berättelser. Senast i fjol bjöd gänget sommarpubliken på det historiska spelet "Esbjörn Blåpanna" på Sörmlandsgården i Eskilstuna. Alla föreställningar sålde ut.
Men Sigurdsristningen är och förblir central för teatergänget som nu repeterar ett nytt spel om kvinnan som faktiskt beställde och finansierade den ikoniska hällristningen som har texten:
"Sigrid gjorde denna bro, Alriks moder Orms dotter, för själen Holmgers Sigröds fader hennes make."
Så mycket mer än så vet vi inte om den mäktiga Sigrid som levde för cirka 1 000 år sedan.
Det finns dock en pusselbit till. Hennes son Alrik lät nämligen också rista en maffig sten som finns i Kjula. ”Alrik reste stenen, son till Sigrid, efter sin fader Spjut, som väster ut varit hade, brutit borg och däri borgmän slagit. Befästningskonster kunde han alla”.
Sigrid har alltså varit gift med två olika män, Spjut och Holmger.
Den knappa informationen om Sigrid och Alrik och deras liv öppnar upp för fantasin – och nu har manusförfattaren och regissören Madeleine Andersson skrivit en pjäs om vad som skulle ha kunnat utspela sig.
Camilla Rosendrake, ordförande i teaterföreningen, berättar om handlingen.
– Sigrids man Spjut ger sig ut och krigar och det blir Sigrid som får ta över ansvaret för byn. Det kommer gäster till byn, och en av dem är en ulv i fårakläder. Snart kommer ett gäng rövare och invaderar byn och tar över.
Detta leder till en kamp för att få tillbaka makten.
– Det blir flera stridsscener, med många rövare och kvinnorna är också med i striden, säger Camilla Rosendrake, som gärna vill tänka sig att Sigrid, som är en sköldmö i denna berättelse, påminner om karaktären Lagertha i tv-serien "Vikings".
Spelet rymmer också en kärlekshistoria, och har vissa fantasyinslag, med sejdare och spådomar.
Om coronarestriktionerna lättar räknar man med premiär den 10 juli, och att ge föreställningar för max 50 personer både på Tegelslagargården och Sörmlandsgården i Eskilstuna.