Plötsligt börjar evenemangskalendern i Strängnäs bli en faktor som väger tungt när vi på kulturredaktionen planerar i vilka evenemang vi ska bevaka. För visst vill läsarna veta allt om utsålda föreställningar med artister som Helen Sjöholm och kultbandet Bob hund?
Något har hänt. Konsertsugna Strängnäsbor har fått mer att välja på och behöver inte åka till Stockholm eller Eskilstuna för att få uppleva breda, populärkulturella akter live.
Jag åker till Kulturscen Strängnäs högkvarter Multeum och träffar dem som jobbar med satsningen. Producenten Annika Busch Palm och kommunikatören Isa Nelsson möter upp i entrén. Vi går igenom kaféet Maräng och in i Scenrummet där även Anders Lorentz Pantzar som jobbar som verksamhetsutvecklare och Tuomas Ylitalo som är tekniker, befinner sig.
Kvartetten berättar att Kulturscen Strängnäs är ett av Scen &kulturproduktions fyra verksamhetsområden vid sidan om biblioteken, fritidsgårdarna och kulturskolan. Ambitionen är att erbjuda ett brett utbud av kultur- och nöjesarrangemang till invånarna i hela kommunen.
– En del är våra egna arrangemang och en del gör vi i samarbete med externa arrangörer, säger Annika Busch Palm.
Ett samarbete har varit Visdagarna i Stallarholmen, där Kulturscen Strängnäs stått för tekniker och även "sponsrat" med en artist. Festivalen Kalkfest på Kalkudden och evenemang i Carlanderska gården är andra exempel på samarbeten.
Annat som Kulturscen Strängnäs arbetar med är dansbandskvällar i Åker och populära ungdomskonserter med osajnade akter på Multeum.
Dessutom har man alltså börjat arrangera egna evenemang med större artister. Den verksamheten hoppas man ska växa.
– Det som vi har påbörjat hoppas vi ska ge mer, i och med att vi jobbar med det får vi fler kontakter och förslag från produktionsbolag om artister. Bokningsbolagen har inte varit vana vid att Strängnäs finns, säger Annika Busch Palm.
Evenemangen som drar större publik bekostar sig i stort sett själva.
Den stora begränsningen är inte pengar utan lokalerna. Thomas Arena fungerar inte för alla typer av arrangemang och kan inte ta emot stora teateruppsättningar. Men för många av Riksteaterns produktioner och väldigt många artister är arenan fullt tillräcklig.
– Vi har försökt att se arrangemangen ur publikens blick. Vi har kanske inte de bästa lokalerna, men vi försöker att göra det så magiskt vi bara kan, säger Annika Busch Palm.
Värdskapet är i fokus, och man har involverat ungdomar från stan som får möjlighet att lära sig arrangörskap.
En annan del av publikens upplevelse är biljettpriset.
– Vi har ställt os fråga hur mycket vi kan ta betalt av vår publik. Vad ska en biljett i Strängnäs kosta?
– Vi har som mål att ha ett attraktivt kulturutbud tillgängligt för alla, därför försöker vi hålla en låg prisnivå på våra biljetter, säger Anders Lorentz Pantzar.
Ett levande kultur- och nöjesliv är viktigt för invånarna och ett sätt för kommunen att synas, både internt och externt.
– Man ska ju inte behöva åka härifrån för att uppleva bred kultur.
Om tio år hoppas de ha byggt upp både en publik och ett stort kontaktnät och att det även finns bra lokaler att skapa evenemang i.
En förstudie om att bygga ett nytt kulturcentrum i centrala Strängnäs pågår.