Demokratin firas med medborgarskolans syn på jorden

Varför inte testa tänkarmattan på Sörmlands museum i sommar? Hoppa ur skorna, kliv upp och känn in. Vad väcks däruppe i huvudet?

Sörmlands museum i Nyköping visar utställningar med anknytning till demokratins 100-årsjubileum i sommar. Men här  finns också mycket annat att titta på.

Sörmlands museum i Nyköping visar utställningar med anknytning till demokratins 100-årsjubileum i sommar. Men här finns också mycket annat att titta på.

Foto: Ev Axelsson

Kultur och Nöje2020-08-20 19:05

Det är Åsa Elzén, konstnär verksam i Sörmland och Berlin som visar sin avskrift av "En träda", den jättematta, 4,6 x 6 meter, som Maja Fjaestad komponerade 1920 och som under många år nöttes av den svenska kvinnorörelsens allra första våg på Fogelstads kvinnliga medborgarskola i Julita.

Originalmattan finns också på plats i utställningshallen, men efter många års förfall på Fogelstads vind håller den inte längre för att sätta fötterna på.

undefined
Mattan "En träda" som under många år låg glömt på vinden på Fogelstad.

Istället har Åsa Elzén skapat en lika stor avskrift i form av en applikation sydd och sammanfogad av återvunnen textil. Det är den besökarna uppmanas att ta sig en sväng på och undersöka de tankar som kommer upp.

Åsa Elzéns arbete kring den kvinnliga medborgarskolan i Fogelstad har pågått under lång tid och hon har hunnit samla på sig ett stort material i form av brev, böcker, bilder och föremål med anknytning till Fogelstadgruppens pionjärinsatser.

I förra årets installation ”En trädas biografi” på Eskilstuna kostmuseum visade hon en del av underlaget till medborgarrättskolans syn på jordbruk, idéer som 1940 sammanfattades av Elisabet Tamm och Elin Wägner i boken "Fred med jorden".

Sedan dess har Elzéns arkiv växt ytterligare. I årets utställning på Sörmlands museum i Nyköping, som fått namnet "Träda - Fogelstadsgruppen och jord", visas nya fynd: Foton på skolans kvinnliga ladugårdselever, skulpturer av Elisabet Tamm formade av lera från Fogelstads åkrar, tidningsartiklar om medborgarskolans verksamhet. Och dessutom de avskrifter av Elin Wägners brev korrespondens som journalisten Barbro Alving, Bang, en gång gjorde i syfte att skriva en Wägner-biografi.

undefined
Skulpturer av Elisabet Tamm formade av lera från Fågelstads åkrar.

Flera av utställningarna på Sörmlands museum just nu har anknytning till demokratins genombrott i Sverige. Den allmänna och fria rösträtten lagstadgades 1919 och det första valet kvinnor fick rösta i var 1921. Samma år startade den kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad.

Vandringsutställningen "Fira demokratin" från Sveriges riksdag ger historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. På samma tema visas "Bilder som berättar" på fyra platser under sommaren: Eskilstuna, Oxelösund, Strängnäs och Vingåker. Samtliga är producerade i samarbete med Sörmlands museum och skildrar vardagen med det de flesta av oss upplever som självklart: att träffas, arbeta, ha semester, bilda en förening och säga vad vi tycker.

Utställningarna pågår till 23 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!