En ruskig och kall vinternatt steg Olof Wretling – känd från bland annat "Bäst i test" och "Mammas nya kille" – in på nattåget från Umeå till Stockholm. Han hade en tid bokad hos en läkare som skulle undersöka hans stämband, eftersom han nyligen tappat rösten mitt under en föreställning. Strax efter att han lokaliserat sin nattkupé fick han sällskap av inga mindre än författarna Torgny Lindgren, Sara Lidman och PO Enquist. I takt med att tåget brakade fram genom den stormiga natten utspelade sig snart en otrolig historia framför Wretlings ögon, en historia som kom att lägga grunden för det hyllade vinterpratet från 2019. Det är en stark berättelse om vänskap, det roligaste ljudet på jorden och om huruvida man faktiskt kan säga "En kopp kaffet, tack", när man menar "en kopp kaffe, tack".
– Redan när jag var på väg in i studion för att spela in vinterpratet kände jag i hela min kropp att jag inte ville att vinterpratet skulle innebära slutet för den här berättelsen, säger Olof Wretling och fortsätter:
– Jag ville så mycket mer med den. Den träffar mig så nära, just eftersom jag i min komik använder mig så mycket av rösten, dialekten och hur vi låter. Jag kände tidigt: "Tänk om man kunde få till en scenografi eller ett rum till det här också."
Var hittar du modet att återuppta en redan hyllad historia och stöpa om den i en annan förpackning – finns inte risken att det blir sämre?
– Modet kommer genom mitt arbete med "Diagnoserna i mitt liv". När min producent föreslog att vi skulle sätta upp den kände jag: "Funkar det? Har inte folk redan hört den? Varför skulle någon vilja betala för att se den?" Men den spelar jag ju fortfarande än idag. Den vägrar att dö. Så genom den uppfann vi en egen plattform som vi kallar för västerbottnisk berättarstandup. Jag är helt ensam i min genre! skrattar Olof Wretling.
Olof berättar att "Diagnoserna i mitt liv" fick ett gensvar som han aldrig hade förväntat sig, att den blev viktig för en stor andel av befolkningen som kände igen sig i hans historia och fann tröst i den. Även om "Kaffet" på ytan är en rolig och humoristisk berättelse så finns även i den ett djupt allvar. Parallellt med tåget som reser den fysiska vägen mellan Umeå och Stockholm så följer även historien en resa längst vad Olof kallar för "livets tågstationer", bland annat genom historierna om barndomsvännen Johan som levde med ett hjärtfel, och om Olofs egen sorg efter förlusten av sin far.
– I den här föreställningen finns absolut en utmaning i att den innehåller så många karaktärer, men också att det finns partier som absolut inte är roliga. Men som förhoppningsvis har andra kvalitéer – och de vill jag berätta, säger Olof Wretling.
På scenen kommer Olof att gestalta samtliga karaktärer själv.
– Nu tycker jag att jag funnit min Torgny och min Sara. Nu är det PO som är den svåra uppgiften. Han är lite lurig, liksom bara dialektal ibland.
"Kaffet" hade premiär den 30 september i Karlstad. Den 25 november kommer föreställningen till Eskilstuna teater. Biljetter finns på allthingslive.se.