– Jag kan inte sitta när jag är 50 år gammal och inte kunna erkänna att jag är en vuxen kvinna. Det är patetiskt, säger Elina Du Rietz.
Hon petar på den gula hälsolatten som hon precis beställt in och kollar ut mot uteserveringen. Genom stolarna syns den fyrkantiga gräsplätten som utgör Nytorgets mittpunkt i centrala Stockholm. Trots blåsten skiner solen försiktigt på de få som suttit sig ned för att läsa, äta glass eller jobba på brännan. En fiskmås landar på en stol och schasas sedan bort av en servitris.
Snart flyr Elina Du Rietz storstaden. Imorgon är det dags att flytta till sommarstugan i Sörmland för säsongen. Precis som hon brukar göra när sommaren infaller.
Men innan det väntar att följa responsen från podden som publicerades några timmar tidigare. Vid midnatt släpptes första avsnittet av "Åldersnoja" – en humoristisk och filosofisk podcast om "ålder och det åldersfixerade samhälle vi lever i" – som hon gör tillsammans med poeten Bob Hansson.
Det är efterföljaren till Elina Du Rietz podcast "Forever Young" som hon gjorde tillsammans med kompisen Jenny Grewdahl. Den hade samma premiss – ångesten över att åldras.
– Grunden till det hela från början har varit att jag ska kunna våga säga att jag är en vuxen kvinna utan att få rysningar i hela kroppen. Jag vill inte bli en tråkig tant, och jag kommer aldrig att bli det. Men jag har ändå någon slags bild i huvudet av att jag kommer att bli det.
– Efter att jag blev 40 började jag märka saker som att killar inte längre kollade på mig. Det låter ju jättelöjligt, men det är nog någonting som de flesta i min ålder kan känna igen sig i. Jag insåg hur mycket jag liksom spelat och njutit av det. Inte för att jag behöver det – men jag "syns" inte längre.
Podden kommer även att behandla rådande normer som ofta gynnar yngre personer, berättar hon.
– Det är ett sådant otroligt fokus på att vara ung i samhället. Så fort det kommer nya stjärnskott är de nästan alltid unga och beskrivs som "ung och lovande" eller "ung och up and coming". Vad gäller medelålderspersoner, inte minst kvinnor, finns det ett mycket lägre intresse.
Precis som i första tappningen av podcasten bjuder duon in gäster för att prata om temat. Däribland författaren Emma Hamberg, komikern Tobias Persson och entreprenören samt discjockeyn Peter Siepen.
– Podcasten har nästan varit som terapi för mig. Av alla gäster vi haft som varit över 50 har ingen känt åldersnoja. De flesta har varit så nöjda med sina liv och känt att de är över sakerna som jag oroar mig över. Det har varit otroligt skönt, för då vet jag att det kanske blir så även för mig.
Målet är att Elina Du Rietz ska kunna säga den mening hon uppmanades tala ut högt under en gruppterapisession för ungefär ett decennium sedan. Den lyder "hej, jag heter Elina och jag är en vuxen kvinna". Men det ska ske utan varken grimaser eller känslor av olust.
Hon gör ett försök men ger upp halvvägs.
– Jag känner lite att jag ljuger när jag säger det. Men sedan ser jag mig själv i spegeln och tänker "ja, det är jag".
– Men jag får det motbevisat hela tiden. Jag pratar till exempel om att bada bastu i Kallbadhus i dagens avsnitt. Där är det många gamla tanter som kör sin grej och inte bryr sig överhuvudtaget. Jag tycker det är så jävla coolt och lockande.