En rastlös världsfotograf från Strängnäs

Åke Ericson är fotografen från Strängnäs som förevigat allt från romer och ensamkommande barn till våldsamma nazistdemonstrationer.

Fotografen  Åke Ericson från Strängnäs har arbetat på tidningar som Strengnäs Tidning, Folket, Aftonbladet och Dagens Nyheter. Numera bor han i Stockholm och tar starka bilder på vår tids människor.

Fotografen Åke Ericson från Strängnäs har arbetat på tidningar som Strengnäs Tidning, Folket, Aftonbladet och Dagens Nyheter. Numera bor han i Stockholm och tar starka bilder på vår tids människor.

Foto: Niklas Holm.

Kultur och Nöje2020-01-16 07:08
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nominerad

Eskilstuna-Kurirens kulturpris

Åke Ericson, fotograf

Han är nästan sinnebilden för den socialt engagerade konstnären. Ofta avbildad i långt, svallande grått hår, en fluffig sjal och med en vänligt kontemplativ blick.

– Jag är uppväxt med föräldrar som präntade in i mig att alla människor är lika värda, man sparkar inte på dem som ligger, säger Åke Ericson.

Sedan han var tolv år har han varit förhäxad av bilden som uttrycksmedel. Han brukar säga att han är uppvuxen i mörkrummet på Strengnäs Tidning där han tillbringade all sin vakna tid.

– Jag har alltid fascinerats av hur bilden kom fram ur framkallningsskålen på den tiden. Jag hade inte ens någon flickvän, säger Åke Ericson.

Oftast är han frilans, men för tillfället har han ett vikariat på fackföreningstidningen Dagens Arbete fram till sommaren. Behövde insupa lite av redaktionsmiljön, som han säger.

Men kan verkligen en nominering till Eskilstuna-Kurirens kulturpris vara något för en global stjärna som Åke Ericson? Som i princip vadat fram i priser under hela 2010-talet?

– Det är ju ett lokalt pris, från där man är uppväxt. Det är lite extra. Jag har aldrig fått något lokalt förankrat pris förut, säger han.

Den som besöker hans hemsida kan se en drygt decimeterlång uppräkning av internationella priser. Dessutom har han ett halvår på New York Times i bagaget.

Åke Ericson har fått mycket uppmärksamhet för sina utställningar och böcker om romer i Europa, "Non grata", och ensamkommande flyktingbarn som han följt från Sverige till Paris, "Bortom Afghanistan – Flyktingarnas kamp".

Projektet med romerna tog honom åtta år och innebar resor i tio länder. Bilderna visar en diskriminerad folkgrupp mitt i dagens Europa.

– Jag vill berätta med bild hur folk har det, hur de lever.

Ett annat långtidsprojekt var när han under elva år följde två nunnor på Selaön utanför Stallarholmen. Något som resulterade i utställningen "Tystnaden" 2017.

Mycket händer framöver också. Nyligen plockades "Non grata" ner på Sörmlands museum i Nyköping och i november ska den visas på Fotomuseet i Sundsvall. Den 18 januari ska "Bortom Afghanistan" upp på Black Door Gallery i Örebro.

Något resande planerar han inte, förutom för Dagens Arbete förstås. Kan innebära en och annan tripp till norrländska stålverk, konstaterar han.

– Är jag hemma för länge går jag som Linus på linjen, helt rastlös, säger Åke Ericson.