Hyllade folkgruppen kommer "hem" till Strängnäs

Lördag kväll. Modern folkmusik. Fri entré. Och en stolt kontrabasist som för första gången får spela på "hemmaplan". Det är vad som väntar när den hyllade kvintetten Fränder intar Thomas arena i Strängnäs i helgen.

Daniel Dluzewski, Säde Tatar, Alva Granström, Andreas Berglund och Gabbi Dluzewski i Fränder kommer till Strängnäs under lördagen.

Daniel Dluzewski, Säde Tatar, Alva Granström, Andreas Berglund och Gabbi Dluzewski i Fränder kommer till Strängnäs under lördagen.

Foto: Palli Kristmundsson

Kultur och Nöje2023-09-27 13:00

"Hemmaplan", eftersom Daniel Dluzewski, kontrabasist och medgrundare i gruppen, till vardags jobbar på kulturskolan i Strängnäs (och har dessförinnan erfarenhet från Eskilstunas dito).

– Det känns lite som hemma, såklart. Vi har inte spelat i Strängnäs tidigare, så jag ser ju extra mycket fram emot att få ta dit Fränder för alla som jag känner. Det ska bli jätteroligt, säger han.

Fränder (som själva oftast skriver FRÄNDER) närmar sig sakta men säkert sitt tioårsjubileum som grupp. De startade i Uppsala som ett familjeband av bröderna Daniel och Gabbi Dluzewski, systern Natasja Dluzewska samt Gabbis hustru Säde Tatar. De rör sig inom ett folkmusikspektrum, men är långt ifrån begränsade av tradition och regler.

– Vi brukar skoja om att vi är en del av "the new wave of nordic heavy folk music", skrattar Daniel. Referensen är en blinkning till det tidiga 80-talets "new wave of british heavy metal", då band som Iron Maiden och Judas Priest blåste nytt liv i en gammal musikgenre.

När tidningen talar med Daniel har gruppen precis färdigställt den femte upplagan av sin alldeles egna folkfest vid namn Fränder och vänner internationella folkmusikfestival i Uppsala.

I mitten av oktober släpper de sin andra fullängdsskiva "Fränder II", och i samband med släppet är de särskilt inbjudna till brittiska Folk music expo i Manschester där de ska göra ett showcase. Sedan reser de direkt vidare till Spanien, där ett av Europas största folkmusikkonvent äger rum. Efter det väntar en konsert i New York.

Spelningen i Strängnäs är i dagsläget den sista chansen att få se Fränder i Sverige under 2023.

Vad är det vi kommer få se och höra?

– Vi kommer spela musik från den kommande skivan, och det är en mäktig skiva! Vi spelar folkmusik som är riktigt häftig. Alla i bandet kommer dessutom alla från väldigt olika musikaliska traditioner.

Som exempel berättar Daniel Dluzewski att han själv är skolad i jazz. Andreas Berglund som står för slagverket kommer från en klassisk bakgrund och är bland annat expert på marimba. Gabbi Dluzewski är mandolaproffs, Alva Granström spelar fiol och Säde Tatar flöjt. Inom folkmusiken kan de alla mötas.

– Vi tycker att folkmusik rockar, och jag tror att man kan höra lite hårdrocksinfluenser och andra stilgrepp i vår musik. Även de som inte vanligtvis brukar lyssna på folkmusik brukar tycka att vi är superbra. 

Vad skulle du säga att ni förmedlar för känslor från scenen?

– Vi spelar ganska allvarlig musik, men med glimten i ögat. Det är svängigt, det är ösigt och ibland ganska avancerat med en hög teknisk nivå. Men det finns också en avspändhet och en glädje.

Varför just folkmusik?
– Dels har det att göra med kärleken till akustisk musik. Dels för att den är väldigt mångfacetterad. Att den är svängig, och att den rockar! Den svenska folkmusiken är väldigt intressant för att det är en scen där det händer mycket spännande grejer. När man tänker folkmusik tänker man gärna tradition, och den finns ju. Men samtidigt är den hela tiden under utveckling. 

Fränders konsert på Thomas arena är planerad till klockan 16.00 på lördagen. Konserten arrangeras i samband med Scenkonst Sörmland och föreningarna Ljus framtid och Starka händer. Konserten har fri entré.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!