Ida Engvoll om tv-succén: Försökte vara modig

"Kärlek & anarki" var en av 2020 års mesta tv-snackisar. För skådespelaren Ida Engvoll kom seriens breda genomslag som en överraskning.
–Jag flyttade ut i skogen, så det tog ett tag att förstå.

"Jag har aldrig fått så mycket respons för en roll. Det känns så roligt att serien har nåt ut så brett", säger Ida Engvoll. Arkivbild.

"Jag har aldrig fått så mycket respons för en roll. Det känns så roligt att serien har nåt ut så brett", säger Ida Engvoll. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Kultur och Nöje2020-12-18 09:30

Den drivna konsulten Sofie har "alla rätt" i den övre medelklassen i Stockholms innerstad. Lyckad tvåbarnsfamilj, perfekt stajlad bostad och en trendig garderob.

Men huvudpersonen i "Kärlek & anarki" bär på en inre frustration som bland annat tar sig uttryck i ett galopperande porrsurfande och en avancerad lek med den yngre kollegan Max (Björn Mosten) på kontoret.

"Så lätt att göra fel"

Netflix-serien, av Lisa Langseth, blev för många en oväntad och härlig vitamininjektion, en samtidssatir som på ett humoristiskt sätt uppmanar till att lyssna på "inre strömningar", som Ida Engvoll uttrycker det.

– Det är ett slags minianarki att göra det. Det är ett sådant otroligt tryck på oss människor i dag, på vad vi ska klara av. Det är så lätt att göra fel, säger hon på telefon och fortsätter:

– Egentligen är vi ju bara djur. Men vi har rationaliserat vårt samhälle så att det här djuret inte får plats. Att då säga ja till de här inre strömningarna verkar vara något som människan längtar efter, det som kanske inte har något ekonomiskt värde utan bara ett värde för själva livet.

TT: Är du själv bra på det?

– Ja, jag hänger ganska mycket med djur på fäbodvallar, utan digital teknik och el och vatten. Där måste man vara väldigt närvarande och sann.

Mjölkar getter och gör ost

Det där med fäbodvallarna måste kanske förklaras lite närmare. Ida Engvoll delar sin tid mellan Stockholm och Järvsö, där hon har ett hus. Hon har också en "gratis avbytartjänst" som djurvaktare på fäbodvallar.

– Egentligen är inga av de djuren mina. Men jag mjölkar getter och gör ost. Jag har mjölkat en ko och tagit hand om en kalv och vallat får upp och ner på kalfjället för att beta i sommar.

Kontrasten till konsult-Sofie i "Kärlek & anarki" är förstås stor.

– Det var så roligt att spela den här byråtjejen, med hög budget och liksom så stel i ansiktet. Det är en typ som är så specifik för Stockholm. Vi driver ju mycket med Stockholm i serien, säger Ida Engvoll och fortsätter:

– Det tog ett tag för mig att fatta att det blev den breda succén som det blev. Vi hade en pressdag för serien men sen flyttade jag ut i skogen.

TT: Vad har du fått för respons sen då?

– Väldigt mycket, mer än vad jag någonsin fått. Den här personens resa verkar ha slagit an något hos folk. Det är kul för vi försökte vara så modiga som möjligt under hela inspelningen och jag funderade på hur jag kunde ställa mig på kvinnornas sida och hur långt jag kunde gå. Att det syntes, det blev jag otroligt glad för.

Inte alltid värt visa brösten

"Kärlek & anarki" är full av dråpliga naken- och sexscener. Den här gången tycker hon att det var värt det men generellt menar Ida Engvoll att sex och nakenhet ofta skildras på ett slentrianmässigt sätt på film.

– Jag har visat brösten i nästan varenda film jag varit med i och det har det inte alltid varit värt. Finns det ingen idé bakom blir det bara en effekt. Men nu försökte vi undersöka intimitet, vad är det? Det var skönt att kunna luta sig mot Lisa där, hon är ett geni och så noggrann med alla detaljer.

De pratade mycket om att fåfänga inte fick stå i vägen.

– Jag försökte vara modig även där och bantade inte och tränade inte. Nu är jag en ganska "normig" person men det finns ju ett superanorektiskt ideal för kvinnor på film och den bilden försökte jag göra lite uppror mot.

Fakta: Årets 10 bästa tv-serier

TT:s recensenter Gunnar Rehlin, Björn Berglund, Sofia Sundström, Karin Svensson och Miranda Sigander har röstat fram årets bästa tv-serier, både svenska och utländska:

1. "I may destroy you" (HBO Nordic). Nyskapande och överraskande om ett sexuellt övergrepp, av och med geniförklarade manusförfattaren Michaela Coel.

2. "Falsk identitet, säsong 5" (SVT). En pålitligt genial serie med en värdig dramatisk säsongsavslutning.

3. "Kärlek och anarki" (Netflix). Lyckad, kul och knäpp samtidssatir om frigörelse i Stockholms kulturvärld.

4. "Giftattacken i Salisbury" (SVT). Skildrar novitjok-förgiftningskrisen 2018 ur det lilla brittiska samhällets synvinkel. Gastkramade och rörande.

5. "Patria" (HBO Nordic). Utspelas i Baskien under separatistorganisationen ETA:s terror. En gripande och mänsklig skildring som drabbar tittaren hårt.

6. "The great" (Netflix). Katarina den storas tonår vid det ryska hovet skildras med palatsintriger, buskissex och fylleslag. Och det är riktigt kul.

7. "Normala människor" (SVT). Filmatiseringen av Sally Rooneys drama träffar helt rätt i skildringen av ung, skör kärlek – mycket tack vare det känsliga skådespeleriet.

8. "I'll be gone in the dark" (HBO Nordic). En fascinerande inblick i jakten på "The Golden state killer". Men också ett porträtt av författaren Michelle McNamara, som blev besatt av fallet.

9. "Kalifat" (SVT/Netflix). Temat religiös fanatism slog an hos publiken, kritiker och inte minst Ricky Gervais som hyllade denna brännande svenska samtidsskildring.

10. "The queens gambit" (Netflix). Skildringen av den föräldralösa Beth Harmons vindlande väg till världsmästerskapet är lustfylld och dramatisk. På kuppen har schackspelande blivit trendigare än någonsin förr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!