Funkisteatern tolkar Lagerlöf: "Vi känner igen oss"

En historia om att inte passa in och känslan av att inte känna sig hemma. Funkisteatern låter publiken tolka fritt när de sätter upp "Bortbytingen" av Selma Lagerlöf. "Ingen kan bära den här historien bättre än den här gruppen", säger Anita Carlsson som regisserar föreställningen.

Anita Carlsson och Hannah Jarl regisserar "Bortbytingen" och för dem är det viktigt att alla får känna sig delaktiga i den viktiga berättelsen som skildras.

Anita Carlsson och Hannah Jarl regisserar "Bortbytingen" och för dem är det viktigt att alla får känna sig delaktiga i den viktiga berättelsen som skildras.

Foto: Malin Johansson

Kultur och Nöje2023-05-21 11:51

När en trollunge och ett människobarn byter plats uppstår berättelsen om att inte passa in och vilka som ses som annorlunda. Funkisteatern tolkar Selma Lagerlöf med en ensemble på 16 personer från Eskilstuna kommuns dagliga verksamheter.

undefined
Anita Carlsson och Hannah Jarl regisserar "Bortbytingen" och för dem är det viktigt att alla får känna sig delaktiga i den viktiga berättelsen som skildras.

– Bortbytingen berättar en historia om att inte känna sig hemma och vad man får utstå när man inte passar in i det man tror är "normalt". Historien passar i tiden och vi kan ställa oss frågan kring vilka som är bortbytingar i dag eller vilka människor vi väljer bort, säger Anita Carlsson som regisserar föreställningen.

Johanna Karlsson och Ulf Eriksson tolkar de stora rollerna som husmor och trollfar. 

– Det är väldigt intressant att få spela den här rollen och vi försöker skapa en igenkänning. Det blir ett möte mellan två världar som inte riktigt förstår varandra. Det är klart att vi känner igen oss i utanförskapet som vi gestaltar, säger Ulf Eriksson och fortsätter:

– Man är annorlunda i sitt tänkande och det gör en ensam. Det är hårt att inte passa in.

undefined
Johanna Karlsson och Ulf Eriksson berättar om sina kreativa sidor och att de mår bra av att få spela teater. När de inte spelar teater är de på Kretsloppet och Kulturskolan.

Johanna Karlsson axlar rollen som husmor och mår bra av att spela teater. Även hon kan känna igen sig i Lagerlöfs berättelse.

– Det krävs mycket känslomässigt när man spelar teater men det hjälper den psykiska hälsan väldigt mycket när man får utlopp för sin kreativitet. Jag har längtat efter att få spela teater och det känns betydelsefullt. Man känner igen sig mycket i alla relationer som vi skildrar och förändringar som sker i livet, säger hon.

Föreställningen kommer att visas på Eskilstunas teater med fri entré och ensemblen repar för fullt. 

– Alla skådespelare deltar i kommunens dagliga verksamhet Arbete och aktivitet. Vi samarbetar även med Sensus och Kulturskolan. Under tiden vi repeterat har vi hittat sätt där alla kan känna igen sig och vi formar den tillsammans, säger Hannah Jarl som producerar och även regisserar föreställningen.

I ensemblen har alla olika funktionsvariationer och alla har olika behov. I gruppen finns mycket värme och kärlek.

– Alla har inte kunskap om funktionsvariationer och att då kunna visa det genom teater är fantastiskt, säger Ulf Eriksson.

Anita Carlsson fyller i:

– Ingen kan bära den här historien bättre än den här gruppen. 

Premiären äger rum den 7 juni på Eskilstuna Teater. Fri entre, med biljett bokas på billetto.se.

undefined
Hela ensemblen som kommer att stå på Eskilstunas teater och skildra "Bortbytingen" av Selma Lagerlöf.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!