Skansen, Nordiska museet, Dramaten, Vasamuseet, Kungliga Operan och andra statligt finansierade kulturinstitutioner har drabbats hårt av inkomstbortfall under coronakrisen. Under våren har de stöttats genom tidigarelagda utbetalningar av redan befintliga kulturstöd. Men de har också vädjat om extra anslag – vilket de nu alltså får.
– Det här är ett stort stödpaket, utifrån de beräkningar institutionerna och museerna själva har kommit in med på beräknat intäktsbortfall för 2020. Det blir inte en full kompensation utan 70–80 procent, säger kulturminister Amanda Lind (MP), som hoppas att pengarna ska kunna delas ut "så snabbt som möjligt".
För sent?
TT: Kommer stödet för sent?
– Regeringen har ju också tidigarelagt utbetalningen av statligt stöd till exempelvis Skansen. Så vi bedömer att med det här stödet kommer man att klara verksamheten för det här året. Men vi är i en tuff situation, om coronakrisen pågår längre och människors beteende förändras på sikt har vi en lång tid framför oss med en svår situation, säger Amanda Lind.
Efter kulturministerns besked på fredagsmorgonen hörs också lättade kommentarer från flera av de berörda institutionerna, som pratar om ett "andrum". Det var ett bra besked, menar till exempel Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan.
– Det är bra att vi får det nu och att vi inte behöver vänta till efter sommaren, säger hon till TT och fortsätter:
– Det har funnits en oro hela tiden, kommer stödet för sent har man väldigt kort tid på sig att göra förändringar. Och skulle det inte komma något stöd alls, måste man dra ned sin organisation ännu kraftfullare och säga upp medarbetare. Det är en lång resa och det hade varit förödande om inte det här hade kommit innan sommaruppehållet.
Inte gå oberört
Syftet med det tillfälliga stöd som nu föreslås av regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är att hjälpa de berörda institutionerna att överleva krisen och säkerställa att kulturliv och kulturarv fortsatt kan bevaras, utvecklas och vara tillgängligt när verksamheterna åter öppnas. Men kulturlivet kommer ändå att drabbas hårt, tror Christer Nylander (L), som också var med på presskonferensen.
TT: Stödet kommer att täcka 70–80 procent av intäktsbortfallen, hur ska resten kompenseras?
– Jag tycker att vi ska vara ärliga och säga att svenskt kulturliv inte kommer att gå oberört ur den här pandemin. Vi kommer att se långsiktiga konsekvenser och försämrad verksamhet om inte något annat också sker. Min förhoppning är att vi ska se andra initiativ och att staten ska kunna göra mer, säger Christer Nylander.
Amanda Lind understryker också att det finns mycket kvar att göra för staten.
– Vi vet också att människors behov av kultur är fortsatt starkt även under krisen så det glädjer mig att se olika initiativ, även från de statliga verksamheterna, för att nå ut med kultur här och nu.