Kritikerrosad monolog till Strängnäs på kvinnodagen

På den internationella kvinnodagen har Strängnäs Riksteaterförening tagit in "Frida Uhl" – historien om en av August Strindbergs fruar. Pjäsen är bara ett av alla exempel på kvinnor som under historien tvingats försvinna i skuggan av sina män.

Frida Uhl var en hårt arbetande kulturkritiker, konstnär och språkvetare. Hanna Nygårds och Anna Pettersson har dramatiserat delar ur hennes liv.

Frida Uhl var en hårt arbetande kulturkritiker, konstnär och språkvetare. Hanna Nygårds och Anna Pettersson har dramatiserat delar ur hennes liv.

Foto: Per Bolkert

Kultur och Nöje2023-03-04 08:00

Anna Pettersson är teaterchef och regissör vid Strindbergs intima teater.

Tillsammans med skådespelerskan Hanna Nygårds har hon utgått från självbiografiska texter av Frida (1872-1943) Uhl själv för att ta fram en monolog om den österrikiska kulturkvinnans liv. 

Anna Pettersson berättar att Frida Uhl hade en livsstil som var väldigt före sin tid. Hon föddes som dotter till en tidningsmagnat och reste tidigt helt ensam till Paris där hon rapporterade om olika kulturhändelser. Under slutet av 1800-talet mötte hon den mycket äldre August Strindberg.

Redan samma år gifte de sig. 

– Hon var otroligt skarp för sin tid, säger Anna Pettersson.

Att "Frida Uhl" spelas på internationella kvinnodagen rimmar väl med vem den verkliga Frida Uhl var i livet, menar Anna Pettersson.

– Den handlar verkligen om en kvinna som blir begränsad och fråntagen sina möjligheter, säger hon.

Anna Pettersson menar att Frida Uhl var en mycket bildad och självständig kvinna, men att hon blev begränsad på samma sätt som alla kvinnor blev på den tiden efter att hon gifte sig med Strindberg.

– Hon hamnade som gift i en för tiden ganska konventionell situation. Hade hon levt idag hade hon kanske varit lika stor som Strindberg.

"Frida Uhl" arrangeras av Strängnäs Riksteaterförening och går upp på Multeum klockan 19.00 den 8 mars. Biljetter finns på riksteatern.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!