Vid presskonferensen närvarade Marie Svensson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Eskilstuna kommun, Mats Widelund från kultur- och fritidsförvaltningen, Eskilstuna kommunföretags VD Tommy Malm samt Mikael Palo, verksamhetsområdeschef för kultur och utbildning hos region Sörmland.
– Vi har kallat till den här presskonferensen för att Eskilstuna kommun, region Sörmland och Kulturlyftet gemensamt har tecknat ett partsavtal om konventet Folk och Kultur, säger Marie Svensson (S) och fortsätter:
– Vi har tecknat ett femårsavtal och är överens om att Folk och Kultur ska vara ett årligt event med placering i Eskilstuna. Vi är också överens om att själva genomförandet av konventet ska ske tillsammans med det lokala och regionala kulturlivet, och vi är jätteglada för det. Folk och Kultur är redan ett etablerat konvent, och en mötesplats för både diskussion och samling av olika kulturaktörer inom branschen.
Tommy Malm inflikar och säger att det är lite som kulturens egen Almedalsvecka.
Konventet kommer äga rum i Munktellstaden mellan den 8-11 februari 2023. Stiga Sports Arena är den centrala plats som kommer vara öppen för allmänheten under samtliga dagar, med framträdanden, tal, invigningsevent och liknande. I de kringliggande lokalerna – hos Scenkonst Sörmland, på Lokomotivet och Konstmuseet – kommer det under konventet krylla av seminarier, workshops och föreläsningar för branschrepresentanter från hela Sverige.
Folk och Kultur har ägt rum i Eskilstuna sedan 2018, men under de två gångna åren har pandemin tvingat eventet att ske digitalt. Inte optimalt för ett konvent som ämnar samla så mycket människor som möjligt från samma bransch, men Mats Widelund berättar att det ändå fanns vissa positiva sidor med det digitala.
– Det är klart att det var tråkigt att inte kunna träffas fysiskt, men vi nådde samtidigt ut till en mycket bredare målgrupp i det digitala. Har vi tur så är ännu fler intresserade av att besöka Folk och Kultur rent fysiskt nu, säger han.
I dagsläget är det inte spikat exakt vilka som kommer att närvara i februari, men under det senaste konventet deltog både kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) och statsminister Magdalena Andersson (S). 2020 var Folk och Kulturs officiella beskyddare H.K.H. Kronprinsessan Victoria som då besökte Eskilstuna.
– Vi har jobbat för att få det här att bli ett långsiktigt evenemang. Nu är vi överens med Kulturlyftet och region Sörmland att verkligen förankra detta i Eskilstuna. Det var alltid vår förhoppning från början, men det har väl varit på prov. Skulle det funka i vår stad? Kommer man hit nationellt? Det har vi nu sett att man gjort, så nu är vi trygga att bygga vidare, säger Tommy Malm.
Mikael Palo från region Sörmland ger emfas till konventets unika möjlighet att sprida kunskap nationellt.
– Det är viktigt att se kulturens egenvärde och vad kulturen kan betyda för andra politikområden och samhällsfunktioner. Det här är ett gyllene tillfälle att få träffas nationellt och möta de här frågorna. Vi är väldigt glada att vi kunnat genomföra ett nytt samtal med Eskilstuna kommun där vi kan stärka kontinuiteten och stabiliteten inom organisationen, och samtidigt erbjuda ett stort nationellt kulturpolitiskt konvent.