Lokal talang är förband under stjärnornas besök

På fredagen uppträder Christian Kjellvander och Bongo Riot GBG på Royal. Men konserterna inleds med en spelning av den lokala talangen Virve – som gör sitt tredje scenframträdande någonsin.

Under uppväxten fanns musiken alltid närvarande, berättar Virve.

Under uppväxten fanns musiken alltid närvarande, berättar Virve.

Foto: Felix Olsson

Kultur och Nöje2023-12-14 18:01

Greta Virve Palmström tvekade inte när hon fick frågan. 

– Jag tror att det alltid är självklart för mig att tacka ja. Det är ju det här jag vill.

Så säger Virve under en intervju med tidningen en sen och mörk decembereftermiddag i Eskilstuna. Här är hon född och uppvuxen. Efter många år på Djurgårdsskolan går hon idag sista året på Rinmangymnasiet.

Hennes dröm är att leva som artist.

– Jag tror intresset för musik föddes med mig. Mina föräldrar är båda väldigt musikaliska och musiken har alltid funnits i huset.

Den som läser detta och samtidigt har öppnat ett nytt webbläsarfönster för att googla fram Virves låtar lär ha märkt att några sådana inte finns tillgängliga online ännu.

– De finns ingenstans. Eller de har funnits i mitt rum i många år. Och nu på fredag är tredje gången jag ska spela inför folk.

Kan du beskriva den musik du skapar?

– Den är... Ledsen, haha. Men på ett ganska tryggt sätt. Jag tycker om när det är melankoliskt och berättande.

Hur många låtar tar du med dig till Royal ungefär?

– Ungefär fem stycken.

Vilka inspirerar dig?

– Alltså alla. Men jag tycker mycket om Phoebe Bridgers, Billie Eilish, Beyoncé och Eminem.

undefined
"Jag längtar efter att inte gå i skolan och inte längre bo hemma," skrattar Greta Virve Palmström om tiden efter studenten nästa sommar.

Virve skriver oftast sina låtar framför pianot eller gitarren. Till Royal tar hon med sig just en gitarrist och en keyboardspelare. Att den nystartade satsningen En Kulturklubb väljer att arrangera konserter och evenemang tycker hon är kul och bra för staden.

– Jag och mina kompisar är inte Eskilstunas största fans. Vi säger ofta att det är en tråkig stad. Vi skulle gärna vilja kunna gå ut och dansa men det känns inte som att det finns så mycket för oss. Bara för de äldre.

Lyssnar du på Kent?

– Lite.

Det är kul att många av deras låttexter ger ledtrådar till att inte de heller tyckte det var så fett att växa upp här. De sjunger ofta "spökstad" och "död stad".

– Ja, jag har faktiskt en låt som heter "Ghost town" som jag ska köra på fredag! Vad kul, det visste jag inte att de hade också.

Har du själv sett någon konsert på Royal nyligen?

– Jag var där och såg Huvet. Jag känner Siri Strand som är med där. Det var jättehäftigt och ösigt!

Hur är känslorna inför spelningen?

– Jag är absolut nervös men också ganska lugn. Jag tror att jag litar på mig själv.

Dörrarna på Royal öppnar klockan 18.00 på fredagen. Virve kliver på scenen 19.00. Vid 20.00 börjar Christian Kjellvander. Bongo Riot GBG tar över vid 23.00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!