Magnus Carlson och live-fixare studerade sopsortering

Här står en hel hög av Sveriges live-arrangörer och kollar på hur Eskilstunas soppåsar sorteras på Lilla Nyby återvinningscentral.

Magnus Carlson, sångare och låtskrivare, kollar hur Eskilstuna hanterar sina sopor. I höst kommer boken om hur han försöker leva mer hållbart.

Magnus Carlson, sångare och låtskrivare, kollar hur Eskilstuna hanterar sina sopor. I höst kommer boken om hur han försöker leva mer hållbart.

Foto: Eva Axelsson

Kultur och Nöje2020-08-24 19:32

Och nej, ni ser inte i syne - Magnus Carlson, sångare i Weeping Willows, är också på plats för att sniffa på dofterna och lära mer om Eskilstuna kommuns unika sopsorteringssystem.

– Vi tänkte åka till Amsterdam, men sedan fick vi klart för oss att brittiska tidningen The Guardian listat Eskilstunas sophantering som en av världens bästa, förklarar Joppe Pihlgren, sångare och gitarrist i popgruppen Docenterna - men också VD i Svensk Live, en branschorganisation för arrangörer inom livemusik.

Under tre år leder han projektet "Publika evenemang som innovationsmotor" som ska hitta modeller för hur stora publika arrangemang som festivaler, konserter och idrottsevenemang kan snabba på klimatomställningen.

I styrgruppen ingår aktörer som Riksidrottsförbundet, Storsjöyran, Liseberg och Blixten & Co, men även Destination Eskilstuna, Göteborgs stad och Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Denna vecka konfererar projektets styrgrupp i Eskilstuna och gör studiebesök på både Lilla Nyby och Retuna återbruksgalleria.

Medan sopbilen dumpade sin last av påsar i sju olika färger berättade Vesa Hiltula och Benny Björk, affärsområdeschef respektive tf produktionschef på Eskilstuna Energi, om matrester och biogas - men också om försöken att omvandla matrester till fiskfoder med hjälp av fluglarver som pågår på Lilla Nyby i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet.

Joppe Pihlgrens projekt har tre olika fokus: förändra attityder hos publiken, påverka arrangörerna att ta beslut som minskar klimatavtrycket - och trappa upp evenemangens egna hållbarhetsarbete.

– Vi har en egen hemläxa att göra, säger Joppe Pihlgren. Men vi vet att det ger resultat, det visade sig inte minst när Way Out West endast serverade vegetariskt. Klimatfrågan är helt avgörande för oss alla. Och det är bättre att själv driva på med förslag till förändringar än att tvingas till det.

Inbjuden till Eskilstuna är också sångaren och låtskrivaren Magnus Carlson som senare i höst ger ut med boken "En annan framtid - Magnus Carlsons hållbarhetsresa".

Hans engagemang växte till sig i samband med de stora skogsbränderna för några år sedan.

–Jag har alltid varit miljöintresserad, men nu hade jag dessutom fått barn och vaknat till på allvar.

Samma sommar fick han frågan om att göra Sommar i P1. 

Hans svar blev: 

– Ja, men bara om jag enbart får prata om miljö och klimat. Jag ville inte göra ett program enligt mallen: barndom, uppväxt och livet på turné.

Istället samlade han ihop ett antal "svennebanan"-frågor om klimaten och ställde dem till forskare och experter.

"Får man flyga?", "Vad kan man äta?","Hur minskar jag mitt klimatavtryck?", "Måste jag bli vegetarian?"

– Det blev ett uppskattat program. Sedan kom förlaget och ville att jag skulle skriva en bok. Upplägget är detsamma som i Sommar med frågor och svar blandat med min biografi. Tanken är att den ska ge både kunskap och underhållning. 

Själv har han ändrat sin livsstil rejält de senaste åren och strävar efter att leva mer hållbart.

– Det är inte så svårt och besvärligt som man kanske tror att förändra ganska mycket. Numera tar vi till exempel alltid tåget när Weeping Willows ska på turné. Utrustningen måste köras med bil, vi i bandet åker tåg.

Men han är noga med att inte komma med några pekpinnar.

– Jag vill behålla en ödmjuk attityd. Kunskap är första steget till förändring och det hoppas jag att min bok ska bidra med.

Projektet

"Publika evenemang som innovationsmotor" syftar till att bygga en strategisk struktur där publika evenemang blir medel för samhällsutveckling och för att accelerera uppfyllelsen av Agenda 2030 och Sveriges miljömål.

Total projektbudget är 6 490 000 SEK.
Programmets tidsram är 2017-2030 och genomförs med stöd i en samlad satsning från Vinnova, Energimyndigheten och Formas, där Energimyndigheten är huvudansvarig myndighet. KTH är värdorganisation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!