Som konstnärliga detektiver utforskar de Munktellstaden

Ett nytt konstverk håller på att växa fram i Munktellstaden. Två konstnärer har utforskat stadsdelens olika gator, parker och torg, och med Munktellbornas hjälp har hela stadsbilden ritats om.

Ingrid Sandsborg och Björn Carnemalm har under ett års tid arbetat med att på ett konstnärligt sätt utforska Munktellstaden och dess invånare.

Ingrid Sandsborg och Björn Carnemalm har under ett års tid arbetat med att på ett konstnärligt sätt utforska Munktellstaden och dess invånare.

Foto: Felix Olsson

Kultur och Nöje2023-08-30 11:45

I september har det gått ett år sedan den Malmöbaserade konstnärsduon Ingrid Sandsborg och Björn Carnemalm började sitt arbete med att göra en konstnärlig undersökning av Munktellstaden.

Uppdraget fick de av Kultur- och fritidsförvaltningen som i enlighet med den så kallade enprocentsregeln – en finansieringsmetod som används i drygt hälften av Sveriges 21 regioner för att finansiera offentlig konst, och som bygger på att en procent av budgeten för nybyggnation ska gå till konstnärlig gestaltning – ville att de skulle undersöka och utsmycka Munktellstaden och aktivera platsen och dess invånare.

Under namnet Muralcentralen har Ingrid Sandsborg och Björn Carnemalm lång erfarenhet av den här typen av arbete.

Men detta uppdrag kändes annorlunda, även för dem.

Varför? Jo, eftersom istället för att till exempel anlitas för att göra en specifik sorts skulptur på en specifik plats fick de fria tyglar att göra nästan vad de ville.

Kommunen ville att de skulle utgå från temat "dåtid, nutid, framtid" samt att de skulle prata med människor som lever och rör sig i Munktellstaden och involvera dem.

Detta har resulterat i att duon efter ett års arbete har skapat en helt ny karta över Munktellstaden, komplett med namn på platser och områden som har myntats av människor som lever där. Kartan har de printat i affischformat, som de under tisdagen satt upp i fem olika plåtskåp i Munktellstaden där gamla och inaktuella stadskartor fram tills nu har hängt

– Det är ett väldigt ovanligt uppdrag och ett väldigt modigt uppdrag, säger Björn Carnemalm.

Duon har dessutom dokumenterat hela sitt arbete likt ett par detektiver, och inne på Eskilstuna konstmuseum öppnar under onsdagen en utställning som visar många av de möten som konstnärsduon haft med Munktellborna och hur de kommit på namnen till "sina" platser.

Några exempel:

Ett förskolebarn som konstnärerna intervjuat blev inspirerat av ett labyrint-äventyr från tv och tyckte att en trädbeklädd yta i Munktellstaden borde få namnet Daidalos-parken.

Pensionären Lennart, som arbetade som maskinprovare på Volvo i Munktellstaden under sin ungdom, tyckte att den plats där Stiga sports arena nu ligger borde få namnet BTU. Det hette den tydligen en gång i tiden, men Lennart säger att ingen minns varför.

En plats som blivit särskild betydelsefull i Muralcentralens arbete är den fyrkantiga gränden mellan hotell Bolinder och Folkhögskolan – en gränd utan namn.

I sitt intervjuarbete med människor i Munktellstaden som har anknytning till platsen har konstnärsduon kommit fram till att gränden borde få namnet Boxargränd, eftersom två högstadieelever berättade för dem att de en dag kompisboxats där när de var lite uttråkade. 

Nu har Sandsborg och Carnemalm fått lov för att sätta upp ett permanent konstverk på en av fasaderna i gränden – ett konstverk som kommer att bestå av en skylt med just namnet Boxargränd.

Hur har det här arbetet varit för er?

– Det har varit väldigt kul att få lära känna en annan stad och få möjlighet att göra den här undersökningen, säger Björn Carnemalm.

– Ja, eftersom vi inte är lokala så har vårt utanför-perspektiv kanske gjort så att vi har kunnat se något annat, och låta deltagare berätta om platsen.

Utställningen "NuDåSen" kan ses från den 30 augusti till den 12 november på Eskilstuna konstmuseum. Det permanenta konstverket på fasaden i Boxargränd kommer invigas senare i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!