Nu har Barbie flyttat in på Sörmlands Museum

I 60 år har Barbie, världens mest berömda docka, funnits i Sverige – och är på många sätt mer aktuell än någonsin.
Nu öppnar utställningen ”Dockan med stort B” på Sörmlands museum i Nyköping.

I utställningen "Dockan med stort B" på Sörmlands museum visas Barbiedockor ur en privatsamling. Tonvikten är dockor från 1960- och 70-talen.

I utställningen "Dockan med stort B" på Sörmlands museum visas Barbiedockor ur en privatsamling. Tonvikten är dockor från 1960- och 70-talen.

Foto: Malén Eneberg

Kultur och Nöje2023-09-07 21:00

Barbiedockan lanserades i USA redan 1959. Fyra år senare, lagom till julhandeln 1963, köpte varuhuset NK in 300 exemplar av dockan. Sedan dess har väl ingen kunnat missa Barbies existens.

Konceptet Barbie var något helt nytt och vände sig till lite äldre barn. Hon var ingen bebisdocka som skulle matas och skötas, utan en vuxen kvinna, med en egen modegarderob, hår som kunde stylas och så småningom en pojkvän vid namn Ken.

Dockan kom att få långt större betydelse i samhället än som "bara" en leksak för barn. Barbie har varit och är alltjämt älskad, hatad och kontroversiell. Omtyckt av miljontals ungar och ständigt aktuell när det gäller mode och stil, men också genom att ständigt dyka upp i nya skepnader och olika yrken. 

Genom åren har Barbie haft 200 olika jobb – allt från hemmafru till kandidat i presidentvalet – och tillverkats med olika kroppsformer, hud-, hår- och ögonfärg. Barbie finns numera som rullstolsburen och under 2023 lanseras Barbie med Downs syndrom. 

undefined
Nostalgifest för dem som gillar Barbiedockor.

Samtidigt har den klassiska Barbiedockan med sina långa ben, smala midja och fötter som är gjorda för att bära högklackat, anklagats för att förmedla ett osunt kroppsideal och konservativa könsnormer. 

Att Barbie efter mer än sex decennier väcker både intresse och starka känslor har inte minst den aktuella filmen "Barbie" Margot Robbie i huvudrollen visat. Greta Gerwigs Hollywoodrulle, som hade premiär i somras, tar upp alla dessa aspekter med Barbie och är en av årets största biosuccéer.

Men – utställningen på Utställningstorget i Sörmlands Museum har inget med filmen att göra.

– Det är bara ett lyckosamt sammanträffande, berättar utställningsproducenten Karolina Cederlund.

I fullspäckade montrar dyker Barbie (och familjemedlemmar som Ken, Christie, Stacey, Migde och Skipper) upp i egenskap av samlarobjekt och inte som laddad symbol för könsroller och utseendefixering.

Hela utställningen bygger på dockor och kläder från 1960- och 1970-talet, som tillhör en hängiven privatsamlare i Sörmland.

Samlaren Britt-Inger, som av säkerhetsskäl inte vill gå ut med vart i Sörmland hon bor eller vad hon heter i efternamn, har själv tagit initiativ till utställningen. 

Britt-Inger berättar att hon var i 10-årsåldern när Barbie började säljas i Sverige, och snart växte hon ifrån sina dockor. 

– Jag hann inte leka färdigt, säger hon idag. 

1994 besökte hon Leksaksmuseet i Stockholm som visade en Barbie-utställning. Det blev en nostalgikick och Britt-Inger började samla. 

I dag är Britt-Ingers samling en av Sveriges största. Den består av hundratals dockor med accessoarer och andra tillbehör, som hon förvarar i vanliga "Billy"-bokhyllor med glasdörrar. 

Principen är en docka per klädesplagg. 

– Jag vet inte hur många dockor jag har, jag räknar dem inte. Jag bryr mig inte heller om deras värde, berättar hon.

Barbiesamlandet har inte gjort henne rik eller känd, men dockorna har tagit henne jorden runt när hon besökt olika konvent.

– Och de har gett mig massor av nya kompisar! säger Britt-Inger. 

undefined
En kändisdocka i utställningen är skådespelaren Johnny Depp bland en massa brud-Barbies.

I utställningen visas även några olika kändis-Barbies och Britt-Ingers särskilda resdocka ”Miss Five” som hon alltid har med på sina utflykter runtom i världen. 

Miss Five får en för staden lämplig outfit och fotas på plats. I dag har Miss Five ett eget instagramkonto, @worldoffive, där man kan följa henne.

"Dockan med stort B"

Plats: Utställningstorget, Sörmland Museum, Nyköping

Invigning: 9 september. Karolina Cederlund, Sörmlands museum och Britt-Inger, Barbiesamlare är på plats.

Program:

"Barbie – en pionjär bland actionfigurer", föreläsning med Lotta Malmstedt, författare till boken "Barbie älskar Sverige".

Onsdag 27 september, Restaurangen.

"Barbie, modedockan", Kerstin Bergström, sömmerska, berättar om att sy Barbiekläder och hur Barbiemodet förändrats genom tiderna.

Onsdag 25 oktober, Sörmlands museums studierum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!