I flera år har det arrangerats Vintage-festival i och runt Gula industrihuset i Stallarholmen. Den 28 och 29 augusti äger årets upplaga rum, komplett med modeshow, uppträdanden och 27 olika säljare av kläder och prylar från förr.
En av arrangörerna är Birgitta Wahlström som driver en vintagebutik i Gula industrihuset "på hobbynivå".
– Det är inte en loppis. Vintagefestivalen handlar om kläder och prylar från 20-talet till sent 70-tal eller tidigt 80-tal och det ska vara kvalitetsgrejer, säger Birgitta.
På grund av coronapandemin kommer årets festival att spridas ut i området för att trängsel ska undvikas.
– Vi kommer att vara på innergården och runt hela huset.
Vintagefestivalen är inte bara försäljning. Besökarna bjuds också på en modeshow. I år är temat 60-tal och färgen gul. Upplägget är precis som en visning med mannekänger som visar kläder, komplett med en brudutstyrsel i finalen.
Årets catwalk innehåller ett vintage-uppträdande av Sveriges salsa-drottning, den 79-åriga Maria Llerena, som är sommarboende i Stallarholmen och granne med Birgitta Wahlström.
– Jag kommer att uppträda som "Flickan i Havanna", berättar Maria.
Maria Llerena föddes i Kuba och kom till Sverige som 24-åring. Då var hon redan professionell artist – sångare, dansare och slagverkare som uppträdde på klubbar i Havanna. I Sverige fick hon stor uppmärksamhet i medierna, särskilt sedan hon uppträtt som "Flickan i Havanna" med Sven-Bertil Taube i det enormt populära tv-programmet "Hylands hörna".
Det ledde till att Maria Llerenas karriär tog fart med folkparksturnéer och shower med både Sven-Bertil och Evert Taube, men också en lång kamp för att bli tagen på allvar som artist.
Dåtidens skriverier om Maria Llerena skulle i dag betraktas som sexistiska och exotiserande eller rentav rasistiska. Stämpeln som "Flickan i Havanna" blev svår att tvätta bort.
– Jag gillade inte den rollen, det var inte så roligt, jag hade ju utbildat mig och utvecklats som artist.
Så småningom vann Maria Llerena respekt i det svenska kulturlivet och har blivit en pionjär inom barnkultur. Bland annat som den första icke-svenska programledaren i barn-tv och med sina kurser i baby-salsa i Stockholm.
Nu känner hon att hon kan uppträda som "Flickan i Havanna" en gång till.
– Jag blev övertalad av min granne. Hon sa: Det blir kul. Nu har du visat att du inte bara är "Flickan i Havanna".