I dokumentärfilmen "Den sista resan" tar Filip och Fredrik med sig Filips pappa Lars Hammar på en sista resa till Frankrike, i hopp om att tända hans närmast obefintliga livsgnista igen.
Filmen har nått 315 440 biobesökare och har därmed slagit alla besöksrekord någonsin.
I slutet av filmen får Lars Hammar, som varit lärare i Köping i 40 år, flera hälsningar från sina gamla elever. I en av alla hyllningar dyker Eskilstunas skolchef – Lina Axelsson Kihlblom – upp.
– På gymnasieskolan som jag gick på i Köping var det en tydlig machokultur. Det var en manlig och hård stämning med ganska mycket mobbning. Men något som var annorlunda var paret Lars och Tiina Hammar. De var långt ifrån macho och skapade en miljö omkring sig som var helt unik. De såg alla elever och satte gränser, säger Lina Axelsson Kihlblom och fortsätter:
– År efter år utsågs de till årets populäraste lärare och de tillät människor att vara olika. Han fick mig att känna mig sedd och paret Hammar är två riktiga förebilder. Helt unika i sitt sätt att vara.
År 2015 berättade Lina Axelsson Kihlblom för första gången på bästa sändningstid i tv-programmet "Skavlan" att hennes kropp opererats från manlig till kvinnlig. Samma år släppte hon boken "Kommer du tycka om mig nu?" där hon berättade att hon fötts med en manskropp och genomgått en könskorrigering.
När Lina Axelsson Kihlblom blev skolminister 2021 var hon den första transpersonen att ta plats i en svensk regering. I april 2024 debatterade hon i Expressen om den nya könstillhörighetslagen. I debattartikeln skriver hon bland annat:
"Jag vet att när Margot Wallström var biträdande civilminister 1991 tvångssteriliserades jag, 21 år gammal. Jag var dessutom tvungen att vänta till jag var nästan 24 år innan mitt juridiska kön var korrigerat. Jag hade under flera år riskerat livet genom att behöva visa ID-handlingar som inte visade det andra eller jag själv såg. Hot, hat och rädsla för den oförstående mobben fanns där dagligen".
Lars Hammar blir tårögd av hälsningarna i filmen.
För Eskilstuna-Kuriren berättar Axelsson Kihlblom nu om Hammars betydelse för henne i livet och under skoltiden.
– I den miljön jag befann mig i var Lars Hammar en person som skapade en fristad för mig. Han fick en vardag att fungera för mig och jag är väldigt tacksam för det. Varje dag gick jag till skolan med andan i halsen, men han fick mig att känna mig trygg. Jag hade orkat byta kön oavsett men han skapade en känsla av att jag fick vara som jag ville.
Hur kommer det sig att du är med i filmen?
– Jag hade precis varit med i "Alla mot alla" tillsammans med Pontus Gårdinger. Jag började gapskratta när jag fick reda på att jag skulle tävla med Gårdinger. Vi hade jättekul men det blev ju verkligen ingen succé. Efter det så ringde Fredrik mig och frågade mig om jag ville vara med och hylla Lars Hammar. Jag tackade ja och det komiska med det var att jag tänkte att ingen skulle få se det här klippet, säger Lina och skrattar.
"Den sista resan" har blivit en supersuccé och i Linas hyllning visas även en bild på henne som ung.
– Jag var 16 när den bilden togs och jag var lite naiv som trodde att ingen skulle få se den. Men det känns okej och man vänjer sig. På något sätt får man äga det. Jag tycker att filmen är helt fantastiskt och det var fint att få vara en liten del av något mycket större.