Kanske är keramiken som konstform ett av de främsta exemplen på den ständigt pågående diskussionen om gränsdragningen mellan konst och hantverk, mellan form och funktion.
När tidningen träffar konstnären Mia E Göransson ett par dagar innan vernissagen för hennes utställning "Before and after science – en fauna i porslin" säger hon att hon är trött på diskussionen.
– När jag gick från måleri till keramik var det många som reagerade och tyckte att jag gick ner mig. Att bildkonsten stod högre. Så kan det väl vara. Men det ser jag bara som en utmaning, säger Mia E Göransson.
Varför tror du att det finns ett sådant intresse bland unga för keramik?
– Jag tror att det satts igång av själva hantverket som ligger bakom. Intresset för kurser i keramik och sådant är stort... De blir bokade direkt. Jag vill ju naturligtvis tro att det är i någon slags hållbarhetsanda, också. Det rör sig ju om i grunden naturliga material.
Under tidningens besök håller MIa E Göransson på att ställa i ordning sin utställning inne i en av Ebelingmuseets salar. Överallt trängs olika keramiska objekt, vissa mer abstrakta än andra. Här finns flera exempel på vad som liknar små ljusstakar. Även något som liknar broccoli, grenar, tvål och frigolit. Allting är exempel på sådant som Göransson gestaltar med keramiken som metod.
Förutom att ställa ut på konstmuseer finns Göranssons verk representerade i flera offentliga sammanhang. Bland annat mitt i Torshälla där hennes konstverk "Ny natur – oss emellan" finns placerat i korsningen Eskulstunavägen/Brogatan. Hon har även formgivit objekt för Designhouse Stockholm, skapat konst för en hel tunnelbanestation och är idag verksam i Gustavsberg.
– Men det här är vad jag brinner för, säger hon och gör en gest mot de många skulpturerna i rummet.
Hur är det för dig att få komma till en sådan här plats och göra vad du vill?
– Det är jättekul, men en utmaning, säger Mia och gör ännu en gest – denna gång mot alla de små skulpturerna i rummet. Skulpturer som omsorgsfullt ska placeras på helt rätt plats.
– Varje gång jag ska sätta igång och ta mig an ett nytt rum tänker jag "kan jag inte börja jobba med lite större saker?"