Rolf Hammarlunds Beatlesdokumentär visas i SVT

För 60 år sedan gjorde The Beatles sin första utlandsturné. Den gick till Sverige – och Eskilstuna. Nu visar SVT Eskilstunaprofilen Rolf Hammarlunds dokumentär om ikonernas besök.

The Beatles kom till Sverige för ett antal spelningar år 1963. Det var bandets första utlandsturné. Ett av gigen ägde rum i Sporthallen i Eskilstuna.

The Beatles kom till Sverige för ett antal spelningar år 1963. Det var bandets första utlandsturné. Ett av gigen ägde rum i Sporthallen i Eskilstuna.

Foto: LARS-ÅKE THURESSON /SVT

Kultur och Nöje2023-12-21 12:15

Det har gått sex decennier sedan The Beatles kom till Sverige första gången. Jubileet, och kanske även det faktum att Beatles än en gång toppat världens topplistor denna höst med den "nya" Beatleslåten "Now and then", har gjort att Sveriges Television nu visar musikjournalisten Rolf Hammarlunds halvtimmeslånga dokumentär om när Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr och George Harrison fick svenska ungdomar att skrika, svimma och jubla.

Filmen gjordes till 50-årsjubileet av The Beatles Sverigeturné och sändes i SVT 2013. Nu dammar man av filmen och visar den i delvis omklippt skick på bästa sändningstid i jul- och nyårshelgen.

undefined
Beatles besök i Sverige hösten 1963 väckte enorm uppmärksamhet. Det ägde rum strax innan bandet slog igenom i USA.

The Beatles landade i Stockholm den 23 oktober 1963. Första spelningen var i Karlstad den 25 oktober. Dag 2 giggade John, Paul, George och Ringo i Kungliga Tennishallen i Stockholm, sedan spelade de i Göteborg den 27 oktober, Borås den 28 oktober, Eskilstuna den 29 oktober och avslutade med att spela in tv-programmet ”Drop in” i Stockholm den 30 oktober. 

– Dokumentären skildrar Beatles turné dag för dag. Jag har varit i de olika städerna och intervjuat olika personer. 

Vi får möta fans, journalister och andra artister. En som medverkar i filmen är Eskilstunabon Marie Selander, som var med och startade Beatles svenska fanclub och fick träffa bandet när de anlände till flygplatsen.

– I Eskilstuna intervjuar jag också journalisten Sven Strömberg, som sågade The Beatles jäms med fotknölarna. 

Flera som intervjuas i dokumentären har gått bort sedan den spelades in. Som till exempel Klas Burling, som var den som övertalade The Beatles att komma till Sverige. 

– Jag intervjuar även Lill-Babs och Jerry Williams, berättar Rolf Hammarlund.

Dessutom medverkar sir Paul McCartney himself. 

– Jag gjorde en tv-intervju med honom 1983, och då berättade han det lilla han kom ihåg av Sverigeturnén. 

undefined
Rolf Hammarlund, musikjournalist från Eskilstuna, har gjort dokumentären "Beatles på Sverigeturné" som visas i SVT i jul-och nyårshelgerna.

Rolf Hammarlund själv har haft en livslång kärlek till The Beatles musik. 

– Jag tillhör dem som anser att de var bäst att Beatles alltid kommer att vara de största. 

När Beatles kom till Eskilstuna var Rolf bara tolv år. 

– Jag fick inte gå på konserten. Men när de kom till Sverige 1964 (Beatles gjorde två spelningar på Johanneshovs isstadion den 28-29 juli) fick jag gå, berättar Rolf Hammarlund. 

"Beatles på Sverigeturné" visas 19.00 och den 23 december och 18.00 den 31 december i SVT 1. På fredag den 22 december släpps den på SVT Play.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!