Samtidigt som journalisten och manusförfattaren Johan Brännström kände en viss oro inför att dottern kanske skulle bli tvungen att vara ensam hemma med sina skärmar och sociala medier som enda sällskap, började också en idé växa fram hos honom.
– Jag kände direkt när jag fick idén att det här är en bok, säger Johans Brännström.
Nu debuterar han som romanförfattare med "Feber" på Ordfronts förlag.
Den handlar om den tolvåriga flickan Vanja. Hennes ensamstående mamma Mikaela är journalist och när Vanja blir sjuk har hon inget annat val än att låta flickan vara hemma ensam. En dag när Mikaela kommer hem från jobbet är Vanja spårlöst borta. Polisen har inga konkreta spår, men Mikaelas egna efterforskningar pekar på att dottern har blivit groomad via sociala medier. Det leder Mikaela vidare till Darknet och dess allra mörkaste skrymslen och avgrunder.
Johan Brännström, som under flera år på 00-talet bodde i Katrineholm och arbetade som journalist på Katrineholms-Kuriren och Eskilstuna-Kuriren, berättar att han gjort en omfattande research till boken.
– Jag har fått hjälp av två poliser som arbetar med cyberbrott mot unga varav en är expert på Darknet. De har bland annat hjälpt mig med att förstå hur det går till och vad som är realistiskt.
Han har läst olika böcker och artiklar om grooming och Darknet och även själv varit inne på Darknet och surfat runt.
– Det är först som att vara inne på en vanlig sajt, den ser ut som en sökmotor från 1990-talet, säger Johan Brännström.
Det kan låta oskuldsfullt, men det var inte svårt att klicka sig fram till bibliotek med olika länkar till ljusskygga sajter där det går att köpa vapen, torpedtjänster, droger och sex. Han hittade även forum för pedofiler.
– Det var väldigt obehagligt, jag blev nästan skakis, säger Johan Brännström som av ren självbevarelsedrift undvek att gå in på vissa sidor.
– Det räcker med vetskapen om att de finns, säger han.
I "Feber" skildras ett "worst case"-scenario.
– Det bygger på en vandringssägen på nätet, men det ska vara realistiskt. Enligt polisen finns sådana sajter, säger Johan Brännström som vill poängtera att de finns positiva sidor med Darknet också.
Inte minst för journalister, som kan använda Darknets möjligheter till krypterade kontakter med källor och visselblåsare, som inte lämnar spår efter sig.
Ett annat tema i boken är barns relation till skärmar och föräldrars ansvar och skuldkänslor när det kommer till skärmtid och kontroll av vad ungarna egentligen tar del av i sociala medier och på andra plattformar.
– Jag hoppas att boken väcker debatt om det. Hur långt ska man gå för att snoka i vad ens barn gör på nätet? Det räcker ju med Youtube, som snabbt kan bli rena kaninhålet.
"Feber" är Johan Brännströms första bok. Tidigare har han skrivit journalistiska texter och filmmanus, bland annat den internationellt uppmärksammade långfilmen "Seepwalker" med Tuva Novotny.
Förlaget Ordfront har redan tecknat ett kontrakt på ytterligare två romaner och Johan Brännström är redan i färd med att skriva en uppföljare till "Feber".
Den har arbetsnamnet "Röd signal" och handlar bland annat om tågkaos.
– Det är en fristående historia med samma karaktärer, säger Johan Brännström.
Den 20 juli släpps "Feber" i bokhandeln, men redan den 22 juni gavs den ut som ljudbok.
– Den har blivit emottagen med kärlek, säger Johan Brännström.