Allt började på en tjänsteresa för fyra år sedan.
– Jag och Per Ottosson, som bor i Göteborg, kände varandra sedan tidigare via jobbet. Men nu fick vi lite mer tid att prata och upptäckte att vi båda gillar att skriva. Och att läsa.
De var överens om att merparten av den strida ström av svenska kriminalromaner som varje år kommer ut ofta haltar i beskrivningen av polisens arbete.
– Det är väl en yrkesskada man har, att hänga upp sig när det inte riktigt stämmer med verkligheten, säger Daniel Vesterhav. Det behövs inte mycket för att det ska skorra. Någon felaktig liten detalj räcker för att hela historien ska tappa i trovärdighet. Kan tänka mig att det är ungefär som för en läkare som läser sjukhusromaner...
Daniel Vesterhav är chef för BRÅ:s enhet för forskning om ekonomisk och organiserad brottslighet. Han har bland annat lett en undersökning om det ökade antalet skjutningar.
– Vi intervjuade 21 personer som var involverade i kriminella nätverk för att försöka på svar på varför vissa är beredda att döda sina kamrater.
Per Ottosson, med en bakgrund på Säpo och Justitiedepartementet, basar för polisens utvecklingscenter som också är inriktat mot organiserad brottslighet. Han har erfarenhet av informatörs- och infiltratörverksamhet, det vill säga att skaffa kontakter i den kriminella världen.
Tjänsteresan resulterade i att Daniel Vesterhav och Per Ottosson bestämde sig för att ta vara på sina respektive erfarenheter och skriva någonting tillsammans.
– Vi ville göra något autentiskt och ligga så nära verkligheten som möjligt.
Nu är första delen i deras planerade serie färdigskriven, tryckt och klar.
I centrum står Göteborgspolisen Martin Malm som tidigare arbetat som infiltratör med uppgift att rekrytera uppgiftslämnare, tjallare, i kriminella miljöer.
– Men han drog på sig en hotbild mot sig och sin familj och fick byta tjänst. Tio år har gått sedan dess. När boken börjar hör en av hans gamla informatörer av sig och vill träffas. Det visar sig att han har uppgifter om storskalig vapensmuggling till Sverige. Att det finns så mycket vapen är i omlopp är ett reellt problem, särskilt i Göteborg.
Martin Malm berättar inte för familjen vad han håller på med och snart befinner han sig långt utanför Sveriges gränser.
Varför ska man läsa just er bok?
– Om man vill ha en stor portion trovärdighet och är intresserad av hur polisarbete faktiskt går till i verkligheten då är "Operation Monsunregn" rätt bok. Martin Malm är dessutom en helt vanlig polis, han har inte ens några alkoholproblem. Till skillnad från många andra i genren...
Hur har ni jobbat rent praktiskt, du bor i Hällberga och Per i Göteborg?
– Det har varit en flerstegsraket där Per tagit fram synopsis på händelseförloppet och jag sedan tagit över och fyllt på det med det dramaturgiska. Och så har vi skickat manuset mellan varandra. Det har tagit sin tid, fyra år.
Ni fick den utgiven direkt.
– Ja, vi blev överraskade, för vi hade ju hört att det skulle vara ett riktigt nålsöga att hitta ett förlag som ville satsa. Men det tog bara fem dagar innan det första hörde av sig.
Senare i vår kommer "Operation Monsunregn" också att läsas in som ljudbok.