– Det började med att jag ville att mina elever skulle upptäcka hur kul det är att läsa. Och jag visste att de gillar sociala medier. Så jag skaffade ett konto på Instagram och började tipsa dem om att följa det, säger 48-åriga Sara Basilier med ett skratt.
– Sedan blev det lite större än så.
I sin roll som lärare i biblioteket på Djurgårdsskolan arbetar hon med elever från förskoleklasserna hela vägen upp till nian. Men via Instakontot Saras Bokhyllor når hon en mycket större publik än så. I skrivande stund har hon över 2 500 följare.
– Jag skriver fortfarande mycket för eleverna när jag ger mina boktips. Jag försöker använda ett språk som alla kan ta till sig.
Sara Basilier är född i Örnsköldsvik, pluggade länge i Uppsala och har bott i Eskilstuna i 20 år. Intresset för litteraturen har hon alltid haft med sig. Instagramkontot fyller fem år i januari. Hon berättar att hon inledningsvis var osäker på om någon i internetvärlden ens skulle vara intresserad av hennes tips. Idag är hon ett alltmer välkänt namn som känns igen av författare på bokmässan och som då och då ombeds förhandsläsa outgivna böcker och ibland skriva "blurbs" till dem.
Vilka riktar du dig till med kontot?
– Egentligen alla. Jag läser allt, men kanske mest barn- och ungdomslitteratur. Det tycker jag fler vuxna borde göra. För det är så otroligt bra. Det är ett riktigt hantverk att lyckas fånga barn och ungdomar i litteraturen.
Via sitt konto har Sara Basilier fått upp ögonen för de sociala mediernas stora bokvärld.
– Det är ett varmt och fint ställe, och det är häftigt att åldersgränserna inte är så viktiga. Man stöttar varandra och blir vänner. Annars när man hänger på sociala medier finns det ganska mycket hat. Men det upplever jag inte här.
Varför är det viktigt att barn och unga fortsätter läsa?
– Förutom att det kan vara en verklighetsflykt om man behöver drömma sig bort ibland så är det väldigt utvecklande för ens empati. Och man märker på dem som inte har en djupare läsförståelse att det inte går lika bra i skolan.
Tror du läsandet kommer öka i framtiden?
– Det är svårt att säga. Men effekterna av till exempel BookTok (den stora bokkulturen på TikTok, reds. anm) märks redan av. Elever kommer till mig och frågar om böcker de sett på TikTok. Jag tror att om fler influencers skulle börja läsa lite mer och tipsa om läsning så kanske fler unga skulle börja prata om böcker.