De har skrivit historien om Eskilstunas kvinnomusiker

Sedan början av 1900-talet har kvinnor påverkat Eskilstunas musikliv. Trots att de inte ens hade rösträtt drev de musikcaféer, restauranger och spelade i olika orkestrar. Ändå har de knappt nämnts i historieskrivningen om staden. Fyra lokala musiker bestämde sig för att ändra på det och nu håller de releasefest för sin bok på stadsmuseet.

Frida Herchenröther, Marie Selander, Linnéa Lindbom och Emma Gustafsson har skrivit boken "Herrarnas kalas - och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna". Nu gör de sig redo för releasefest i Eskilstuna stadsmuseum.

Frida Herchenröther, Marie Selander, Linnéa Lindbom och Emma Gustafsson har skrivit boken "Herrarnas kalas - och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna". Nu gör de sig redo för releasefest i Eskilstuna stadsmuseum.

Foto: Frida Herchenröther

Litteratur2022-08-25 12:06

Under fredagen är det releasefest för boken "Herrarnas kalas – och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna". Boken är skriven av Marie Selander, Emma Gustafsson, Frida Herchenröther samt Linnéa Lindbom, och releasefesten hålls på Eskilstuna stadsmuseum – den plats som sedan i våras huserat författarnas utställning om den lokala musikhistorien ur ett kvinnligt perspektiv.

Emma Gustafsson berättar att idén till boken föddes när Marie Selander och Frida Herchenröthers vägar korsades och de upptäckte att de hade samma syn på hur det är att vara musiker och kvinna.

– Frida och Marie blev både sura och glada samtidigt när de berättade om sina upplevelser för varandra. De hörde av sig till mig och med idén om att skriva en bok. Det var för mer än tre år sedan, säger Emma Gustafsson.

undefined
Frida Herchenröther, Marie Selander och Emma Gustafsson förenades i ilskan över att i princip inga kvinnor omnämns någonstans när Eskilstunas musikhistoria berättas, så de bestämde sig för att ändra på det.

Både Selander, Gustafsson, Herchenröther och Lindbom är musiker eller artister, och i sitt grävhistoriska arbete fann de en skatt av lokal, kvinnlig musikhistoria oändligt mycket djupare än den om Anni-Frid Lyngstads rökruta (under en lokal musikvandring som Marie Selander en gång besökte var den enda historiska punkt som hade med en kvinna att göra en liten plätt som Abba-sångerskan tydligen brukade ta ett bloss på).

– Vi har hittat väldigt många personer, historier och olika skeenden. Dessutom tar boken klivet in i framtiden, vi har pratat med de kvinnliga musiker som är aktiva nu och om deras förutsättningar, säger Emma Gustafsson.

På releasefesten kommer samtliga författare att närvara och uppträda. Dessutom kommer Angelina Pavanelli att spela pianomusik i foajén, och det blir musikuppträdanden med artister som Pirjo Vilenius och DJ Åsa Wassberg. Ungdomar från Lira musikkollo kommer att medverka, och det blir dans av peruanska och bolivianska föreningarna. Under kvällen kommer faktiskt några få män att uppträda – till 75% av kvinnornas gage.

– Det är inget fel på dem, de är skitbra. Men det är ett sätt att bli lite "even Steven", skrattar Emma Gustafsson.

Releasefesten för "Herrarnas kalas – och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna" håller på mellan 17.00-21.00 på fredagen i Eskilstuna stadsmuseum. Fri entré.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!