Att göra litteraturen tillgänglig för fler är målet med de minibibliotek som studieförbundet NBV, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, nyligen har placerat ut på 100 platser i Sverige – i bland annat Mariefred, Strängnäs, Eskilstuna, Gnesta, Trosa och Nyköping.
– Bokmalar som jag hittar till biblioteken men att placera dem så här i stadsmiljö gör att fler passerar dem spontant och det öppnar upp för mer läsning, säger Jessica W Sandberg, kreatör för NBV.
Idén till minibiblioteken föddes i hennes grönmålade kontor i 1800-talstorpet på Hedlandet, som blev "hemma" för henne och sambon Amel Karlsson i augusti 2020.
– Min mamma introducerade mig till litteraturen i ung ålder, och jag har alltid minst en bok på gång. Bildning bygger mycket på böcker, men vi ser att läsningen minskar och biblioteken blir färre, säger Jessica W Sandberg.
Mamman gick hastigt bort av cancer kort före flytten till Hedlandet, under det första året av coronapandemin. Det – och en akut ryggoperation som gjorde att Jessica W Sandberg under en period inte alls kunde gå – har präglat tiden efter flytten. "Ett jävla mörker", säger hon. Det har, i sin tur, påverkat hennes ledord för 2022: Färgglatt, luftigt och kul.
Minibiblioteken är både färgglada och roliga, konstaterar Jessica W Sandberg – som bor närmast det bibliotek som är placerat på ett elskåp vid korsningen Nygatan/Storgatan i Mariefred. NBV har samarbetat med produktionsbyrån Kollektivet livet i denna kampanj.
– Det är en gerillakampanj, vi har inte ansökt om tillstånd från elbolagen. Vi hoppas att elleverantörerna ska tycka att det är något fint vi har gjort, säger Jessica W Sandberg och poängterar att minibiblioteken är placerade på så sätt att de vare sig stör eller förstör elskåpens funktion.
Om elbolagen själva tar bort minibiblioteken så är NBV:s förhoppning att böckerna skänks till någon ungdomsgård eller förening som har glädje av dem. Om NBV uppmanas att ta ner dem så kommer det att göras, försäkrar Jessica W Sandberg. I annat fall kommer minibiblioteken att få sitta kvar – och kontinuerligt uppdateras – så länge väder, vind och människor tillåter.
Dörrarna stängs med en hasp, något lås finns inte. Lånekort krävs inte och någon registrering görs inte. Vem som helst kan låna en bok, när som helst. Lånetiden är obegränsad, och när boken är läst ska den lämnas tillbaka i något av de hundra minibiblioteken.
– Det är en jättebra idé, säger Mariefredsbon Ingrid Bengtsson, som just hittat till minibiblioteket i Mariefred:
– Jag hörde om det här projektet och läste sen att det fanns även i Mariefred. Jag trodde det skulle finnas nära biblioteket så jag har letat där. Nu bara gick jag förbi det! säger hon och inspekterar böckerna – som skänkts av de förlag som NBV samarbetar med.
Det är nya och fina böcker anpassade för olika åldrar och grupper, berättar Jessica W Sandberg. Hon har själv lånat Alla kan dö av Anna Lindman och Nina Hemmingsson ur minibiblioteket – en bok hon har bestämt sig för att läsa för att hantera den rädsla för döden som hon själv känner.
– NBV uppmanar folk att göra anteckningar och understrykningar i böckerna. På så sätt blir det ett samtal genom boken, ett sätt att förena människor. Man kan vara naken i sina känslor utan att behöva visa det för någon, säger hon.