Axel, 29, sätter svängig guldkant på stjärnornas musik

Efter år av slit och en dröm som han aldrig gett upp. Axel Fagerberg är i dag professionell slagverkare på heltid och jobbar med Sveriges allra största artister.

Axel Fagerberg är slagverkare och inte trummis. Som slagverkare, eller percussionist, spelar man en lång rad olika instrument, som congas, timbales, maracas, vibrafon eller tamburin – plus tusentals andra saker och lika många instrument därtill som ännu inte är uppfunna.

Axel Fagerberg är slagverkare och inte trummis. Som slagverkare, eller percussionist, spelar man en lång rad olika instrument, som congas, timbales, maracas, vibrafon eller tamburin – plus tusentals andra saker och lika många instrument därtill som ännu inte är uppfunna.

Foto: Mikko Pavola

Musik2021-05-02 11:04

Du har nästan garanterat sett eller hört honom spela utan att veta om det. Axel Fagerberg har till exempel medverkat i "Allsång på Skansen", turnerat med artister som Seinabo Sey, Sabina Ddumba och Bo Kaspers Orkester. Han har skrivit arrangemang åt Livgardets dragonmusikkår, lagt slagverk på låtar åt Tusse när han tävlade i "Idol" och är en del av det hyllade och aktade musikerkollektivet Blacknuss. De senaste sex nobelbanketterna har han suttit i husbandet.

undefined
Axel Fagerberg har ingått i bandet som spelar på Nobelfesten flera år i rad.

Axel Fagerberg driver även den framgångsrika PERC. studios, en inspelningsstudio specialiserad på slagverk på Södermalm i Stockholm tillsammans med Mårten Hillbom. I dag är Axel kontraktsanställd som musiker och kompositör vid Västmanlands Teater. 

Men vi tar och backar bandet till 1990-talet när Axel Fagerberg föddes och växte upp i Strängnäs.

– Min mamma har alltid varit intresserad av musik och sjungit i kör, men jag kommer inte från ett musikerhem.

I Strängnäs fanns Arméns musikpluton fram till 2006, och Axel blev tidigt intresserad av trumslagarna i marschorkestern. På avstånd kunde han höra dem öva och fick se dem uppträda i olika sammanhang.

Men det var när han såg en video med gruppen Hanson (tre unga amerikanska bröder som slog igenom med låten "MMMBop" år 1997) i tv-programmet "Voxpop" som Axel på allvar insåg att musik kanske var nåt för honom.

– Det ledde mig till trummorna, säger Axel Fagerberg som, liksom många andra professionella musiker med rötterna i Strängnäs, har fått en gedigen musikfostran hos slagverksläraren Lasse Östlund vid Strängnäs kulturskola. 

undefined
I slagverkslokalen i kulturskolan i Strängnäs har Axel Fagerberg fått prova många olika instrument under ledning av pedagogen Lars Östlund.

Axel återkommer hela tiden till hur mycket Lasse har betytt och fortfarande betyder för hans musikaliska utveckling.

Det har snart gått 22 år sedan han kom till slagverkarnas klassrum i en källarlokal under kulturskolan mitt i centrala Strängnäs. Där fick han inspiration men också lära sig disciplin när det kommer till att öva, samarbeta med andra och att och våga anta utmaningar. 

Bland annat har han drillats i paradorkestern Strängnäs Drumcorps, vilket inneburit många och stora äventyr. Orkestern har inte bara tävlat framgångsrikt mot de allra bästa paradorkestrarna i världen i VM och EM, utan även medverkat i många stora sammanhang, som Eurovision Song Contest, Allsång på Skansen och festivalen Summerburst på Gärdet. 

Upplevelser av den sorten gjorde det tydligare för Axel att det gick att satsa på musik, trots att det fanns ett tryck från syo-konsulenter att satsa på en "säkrare" framtid och skaffa sig en traditionell utbildning.

Axel höll dock fast vid sin egen plan – att gå musikgymnasiet Musikkonservatoriet Falun. Han sökte, kom in och flyttade till Dalarna som 16-åring.

– Det var som ett Eldorado, tänk dig en massa ungdomar från hela Sverige och Europa med samma intresse, som hade flyttat hemifrån samtidigt och hade tillgång till musiklokaler fram till 23.00 varje dag. Skolan var hur bra som helst.

Axel gillade slagverksinstrumenten, men insåg vartefter att repertoaren för slagverkare i den klassiska musiken inte var den han ville fokusera på.

– Jag började intressera mig för jazz och jammade på vibrafon. Tekniken hade jag med mig från Lasse, berättar Axel, som istället för att satsa på Musikhögskolan efter gymnasiet beslöt att gå på en folkhögskola med jazzinriktning i Bollnäs.

undefined
Axel Fagerberg år 2011 när han repeterar hemma i villan i Strängnäs tillsammans med bland andra den indiska flöjtisten Rishab Prasanna. Senare gavs en spelning i Ugglans park. En av många konserter som Strängnäsborna fått uppleva genom Axel Fagerbergs försorg.

– Det var superkul, men jag hade lite för låg nivå, jag var inte tillräckligt trygg i mig själv och försökte verka lite bättre än jag var. Nu började jag få en mer realistisk bild av vad det skulle innebära att vara professionell musiker. Jag insåg också att det inte var särskilt taktiskt att ha vibrafon som huvudfokus.

Han började spela congas och andra handslagverk och var utanför skolan en av tre medlemmar i den framgångsrika folkmusikgruppen Treva. 

undefined
Under sin tid vid en folkhögskola i Borlänge spelade Axel Fagerberg i folkmusikgruppen Treva, som vann flera priser.

Efter folkhögskolan flyttade Axel Fagerberg till Stockholm. Första tiden blev jobbig, inte minst ekonomiskt. Han bodde i tredje hand och hankade sig fram med jobb på lager och andra påhugg i och utanför musikbranschen. Även om det var slitigt vill han inte säga att han har haft det tuffare än många andra.

– Jag har medelklassföräldrar som hade råd att låta mig plugga i Falun och gå på folkhögskola efter gymnasiet.

Och i Stockholm kunde han umgås med andra musiker och fortsätta bygga sitt nätverk. Han sökte till Kungliga musikhögskolan och kom in och studerade tre år vid folkmusikinstitutionen med sydamerikanskt handslagverk som huvudinstrument. 

I efterhand tycker han att det var bra att det tog några år innan han nådde dit. 

– Att gå på en skola är en sak. Men man måste också ha en idé om vad man vill lära sig.

Det han har övat på och utvecklat genom åren är en bredd och ett djup som gör att han numera har tydliga visioner och åsikter om hur man kan casta ett band med omsorg om soundet och kombinera de bästa elementen ur de olika musikvärldarna han rör sig i.

undefined
Axel Fagerberg spelade in slagverk på låtar åt Tusse när han tävlade i "Idol".

– Det är respekten för detaljerna i den klassiska musiken, improvisationen och orädslan som finns i jazzvärlden, det lättsamma och prestigelösa från folkmusiken, det polerade och rena i popvärlden, attityden från 1970-talsrocken och glamouren från Queen. 

– Jag vill spela med folk som är öppna för referenser och ideal från olika genrer. 

undefined
Slagverkaren Axel Fagerberg har turnerat med flera heta popartister, som Seinabo Sey.

Pandemin har gjort att de ekonomiska villkoren i musikbranschen har hamnat i fokus, men redan innan locket lades på hela den svenska livescenen var det svårt för många musiker att försörja sig. Banden har krympt och som slagverkare klassas man gärna som grädden på moset eller bäret på bakelsen, ja, rent krasst som en "extramusiker" och en ren utgift som de går att spara in på. 

Det finns inte heller någon levande kultur i Sverige att gå ut och se stora band spela live. 

– En stor anledning till att livemusiker inte värderas särskilt högt när det är dags för bokningsbolagen att sätta budget är att det ofta sitter okonstnärliga personer på de stolarna. De artister som själva är involverade i castingen av band och förstår värdet i det man har komma med levererar alltid mycket bättre shower.

För Axel Fagerberg och många andra frilansare försvann alla uppdrag på en vecka när coronan kom. Men precis när det hade börjat stängas ner såg han att det dök upp ett jobb på Västmanlands Teater, provspelade och vann auditionen. Det har gjort att han till skillnad från många branschkollegor har sluppit oroa sig för ekonomin under den pågående nedstängningen.

Axel Fagerberg

29-årig slagverkare född och uppväxt i Strängnäs.

Kontraktsanställd som musiker och kompositör vid Västmanlands Teater.

Spelar, arrangerar, komponerar och spelar in slagverk i egna produktioner och åt andra artister inom pop, jazz, r'n'b och disko. Aktuell på bland annat Tomas Andersson Wijs nyligen grammisnominerade album.

Designar ljud i samarbete med musikinstrumentföretag som Klevgrand och Nord.

Driver inspelningsstudion PERC. Studios tillsammans med slagverkaren Mårten Hillbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!