Stenhårt i Mellons andra deltävling – allt kan skrälla

Liamoo och John Lundvik är förhandstippade. Men det är nästan omöjligt att förutse vilka bidrag som ska gå vidare efter kvällens deltävling i Avicii Arena. Favoriterna kan inte känna sig säkra, för ingen låt är riktigt usel – alla artister har sina egna kvaliteter.
Tidningens kulturchef Catarina Nitz har lyssnat på alla bidrag i Melodifestivalens andra deltävling och satt sina betyg.
Det är upplagt för skrällar i kväll!
Här är alla betygen låt för låt:

Liamoo tävlar i Medodifestivalen för tredje gången.

Liamoo tävlar i Medodifestivalen för tredje gången.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Musik2022-02-12 07:17

1. "Bluffin'"

Artist: Liamoo

Betyg: 3

Den forne "Idol"-vinnaren och fotomodellen Liamoo har varit i final i Melodifestivalen två gånger tidigare och enligt förhandssnacket har han redan biljetten till årets final klar. Det stämmer troligen. Den dansvänliga låten har ett uppdaterat 80-talssound och handlar om att ha stängt av sina känslor. Liamoo gör den bra – men är lite för anonym på scenen. 

undefined
Liamoo tävlar i Medodifestivalen för tredje gången.

2. "Tror du att jag bryr mig" 

Artist: Niello och Lisa Ajax

Betyg: 3

Fullt ös och rolig refräng – det här numret skulle kunna göra vem som helst på gott humör och sugen på att rösta på det. Det finns bara en hake: Niello får inte sjunga falskt, vilket han gjorde under de inledande repetitionerna. Rutinerade Lisa Ajax fixar sin bit. Om Niello håller tonen i kväll borde duon allra minst gå till semifinal med detta dubbeltydiga glädjepiller. 

undefined
Rapparen Niello och Mellostjärnan Lisa Ajax gör en fartfylld duett.

3. "I want to be loved"

Artist: Samira Manners

Betyg: 4

Här har vi en artist som troligen kommer att få sitt stora publika genombrott i kväll med sin raka indiepoplåt "I want to be loved" och fina röst. Singer/songwritern Samira Manners gör ett supersäkert framträdande och levererar sin låt med stor övertygelse och närvaro. Hur det kommer att gå för henne i tävlingen är svårt att sia om, men jag tror på skräll!

undefined
Singer/songwritern Samira Manners debuterar i melodifrstivalen med en egen låt.

4. "Suave"

Artist: Alvaro Estrella

Betyg: 2

Alvaro Estrellas latinopoplåt "Suave" är ett oklanderligt, snyggt, genomarbetat nummer och skulle säkert funka perfekt om jag hade ett par drinkar i kroppen och befann mig på solsemester. Men nu är det februari i Sverige, och Alvaro Estrellas bidrag är helt enkelt för tillrättalagt och förutsägbart för att gå hela vägen. Och ja, jag vet att jag troligen har fel om detta. 

undefined
Alvaro Estrella levererar ett skolboksexempel på latinopop.

5. "Face in the crowd"

Artist: Browsing collection

Betyg: 3

Energi och ett par rejäla asgarv, det bjuder Browsing Collection på med sin metal/punkrökare. Tjejerna är tvärsäkra på scenen och tycks ha väldigt roligt själva. De levererar något som liknar autenticitet, vilket är ovanligt när hårdrocksartister tävlar i Melodifestivalen. Låten är dock lite överlastad och dessvärre tror jag bandet får svårt att hävda sig i tävlingen.

undefined
Browsing Collection bjuder på en rock/metal/punklåt och verkar ha roligt på scenen.

6. "Änglavakt"

Artist: John Lundvik

Betyg: 3

Innan årets Melodifestivalen drog igång var jag säker på att John Lundvik skulle gå direkt till final. Nu är jag inte alls lika övertygad. Balladen, med text på svenska är fin, den har klara Disney-vibbar. Framträdande är innerligt, säkert och avskalat. Men någonting har hänt därute under pandemin. Folk vill ha nåt nytt. Och John Lundvik är bra, men inte ny.

undefined
John Lundvik har redan vunnit Melodifestivalen en gång. Nu tävlar han med en avskalad ballad med svensk text.

7. "My way"

Artist: Tone Sekelius

Betyg: 3

Här är en låt för alla som älskar storslagen europeisk schlagerdisko. Debutanten Tone Sekelius slår till med extra allt i numret "My way" som handlar om rätten att vara sig själv. Här har vi makalösa klänningar – obs plural – maffiga ståkarrangemang, tonarthöjning och en stark röst och tydlig närvaro på scenen. Både mossigt och fräscht på en gång. 

undefined
Tone Sekelius är historisk som den första transpersonen som tävlar i Melodifestivalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!