"Få om någon i historien har skapat dansmusik lika sofistikerad och subtilt arrangerad som Nile Rodgers", heter det i juryns motivering. Den 71-årige amerikanen strålar av glädje över att få priset.
– Det är fantastiskt. Någon frågade mig om det här var vad jag drömde om när jag först började göra musik och jag sade "Skämtar du?", det är långt bortom mina drömmar. Jag hoppades på en enda hitskiva.
Nile Rodgers gjorde funken och discomusiken till en egen konstform med gruppen Chic. För en kille som konstant haft ett inbillat soundtrack spelandes i huvudet sedan fem års ålder var nattklubbarnas musikmaraton en dröm. Discomusiken blev också ett slags utopi i en tid av kamp för allas lika rättigheter.
– Musiken kopplar oss samman som människor, först och främst. Det är något med det organiska, till och med primära i musiken, som berör oss bortom språket.
Avicii främsta läraren
Rodgers första hitskiva gjordes med en budget på motsvarande 36 000 kronor. Med samma mall har han producerat en rad kändisars album: allt från Madonnas ikoniska "Like a virgin" och Diana Ross "I'm coming out" till David Bowies ”Let’s dance”.
Själv håller Rodgers fram kunniga musiker som en av sina hemligheter. De får utförliga instruktioner men också friheten att göra egna tolkningar. En av dem som bröt mot alla regler och som Nile Rodgers säger ha lärt sig mest av är svenske Avicii.
– Han var min främsta student och på ett konstigt sätt också min främsta lärare. Han hade ingen formell utbildning men den mest naturliga känsla för melodier som jag någonsin sett, säger Nile Rodgers som kallar kollegan för "producent, kreatör och artist" snarare än dj.
Orädd för nya klanger
Även den finländske kompositören och dirigenten Esa-Pekka Salonen prisas, för sitt mod att anamma nya klanger. I motiveringen nämns att han lyckas peka ut vägen för hela den klassiska musiken.
– Jag är jätteglad, jag har varit med så länge att jag fått olika priser men Polarpriset känns väldigt speciellt, säger Salonen, vars första stora dirigentjobb var i Stockholm på Radions symfoniorkester.
– Det var väldigt viktiga formativa år. Jag är djupt glad över att jag fick den chansen.
Kommer du till Sverige för prisutdelningen?
– Absolut. Jag var tvungen att ställa in tre konserter med Chicago Symphony Orchestra. De tyckte inte särskilt mycket om det, men jag sa att jag har gjort många konserter och det kommer fler men sånt här händer bara en gång i livet.
Polarpriset delas ut i Stockholm den 21 maj och prissumman är en miljon kronor. Prisceremonin sänds live i TV4.