De får Eskilstuna kommuns musikpris

Inga-Lill och Ola Sjönneby tilldelas Eskilstuna kommuns musikpris 2019 för sitt arbete med att skapa nya kulturupplevelser.

Ola och Inga-Lill Sjönneby får Eskilstuna kommuns musikpris 2019.

Ola och Inga-Lill Sjönneby får Eskilstuna kommuns musikpris 2019.

Foto: Eva Axelsson

Musik2019-11-26 12:38

– Jätteroligt och hedrande, säger Inga-Lill Sjönneby, körledare, psalmskrivare, kantor och flöjtist som tillsammans med Ola Sjönneby sedan 2011 byggt upp Kulturhuset Tandla skola utanför Hållsta. 

Ola Sjönneby, som kan kalla sig både kapellmästare, kompositör, trumpetare och snickare konstaterar att det just i år är exakt 30 år sedan de flyttade till Eskilstuna:

– Jag minns hur vi körde in över Nybron och kom överens om att här skulle vi kunna bo! Ingen av oss hade några band till stan, men vi skulle på anställningsintervju och det kändes bra med ån.

Kvar blev de och under de år som gått har de musicerat på längden och tvären, undervisat i musikskolan, byggt upp Sankt Eskils skolas estetprogram, lett körer och band och på sistone även startat en helt egen scen, Kulturhuset Tandla där de satt upp egen musikal, arrangerat en lång rad konserter - men också tagit emot gästspel från Scenkonst Sörmland och Moderna operan.

 " På sin egen scen sätter de upp fantastiska musikaliska äventyr, de komponerar, arrangerar och inspirerar. Var och en för sig och tillsammans är de bevis på att personligt engagemang, kunnande och drivkraft kan bära långt" heter det i juryns motivering som också lyfter parets personliga engagemang, kunnande och drivkraft och Kulturhuset Tandla som en "plattform för musikaliska möten, utställningar och samtal". 

Förra årets musikpris gick till Scenknuten och från teaterföreningen fanns  Jannicke Serneberg, som ingått i årets jury, på plats:

– För oss har priset betytt jättemycket, vi har känt oss stolta och levt på utmärkelsen hela året. Men framförallt är det roligt att Eskilstuna väljer att satsa så mycket på kulturen.

Ola Sjönneby instämmer i hyllandet av Eskilstuna som en kulturkommun:

– Förutsättningarna är bra här och det märks på det stora utbudet.

Utöver Scenknutens representant har årets jury bestått av: Marie Svensson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Mats Widelund, områdeschef kultur och fritidsförvaltningen, Bosse Lundkvist, kulturutvecklare, Åsa Andersson, biträdande rektor Eskilstuna musikskola, Anette Pallhed, kommunikationschef och Lena Sjöberg, initiativtagare, 

Eskilstuna har delat ut sitt musikpris sedan 1997 och först ut som pristagare var bandet Kent. 

Priset, som består av 10 000 kronor och en konstnärlig gåva av en lokal konstnär, delas ut i samband med Eskilstuna kommuns medaljfest den 5 december.

Pristagare och jury. Fr v Åsa Andersson, Anette Pallhed, Inga-Lill Sjönneby, Marie Svensson, Jannicke Serneberg, Ola Sjönneby, Bosse Lundkvist och Lena Sjöberg.
Pristagare och jury. Fr v Åsa Andersson, Anette Pallhed, Inga-Lill Sjönneby, Marie Svensson, Jannicke Serneberg, Ola Sjönneby, Bosse Lundkvist och Lena Sjöberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!