Sedan Periferi släppte sitt debutalbum "E20 södra" i oktober 2020 har det hänt en hel del.
Det om tidigare var en trio har blivit en kvartett. Vännen och samarbetspartnern Jonathan Kalinsky med artistnamnet Rubix har blivit en stadig medlem i gruppen.
Genom den respons de har fått från sina lyssnare och följare har killarna i Periferi fått nya insikter om att deras musik är meningsfull för fler än dem själva. Dessutom har Periferi skaffat ett managment, som kan ge konstruktiv kritik och fungera som bollplank.
– Vi har lyssnat på feedback om vad som klickar med låtarna, berättar Elias Kyhlström.
Det handlar till exempel om att var och en ska bidra med det som är bäst för en låt istället för att alla måste rappa på varsin vers, att göra kortare låtar och att renodla och ta vara på det som är speciellt med Periferi.
– Som att det är svårt att stå still när man hör vår musik och att vi utstrålar glädje, att vi är lekfulla och inte så seriösa – även om texterna grundar sig på allvarliga ämnen, säger Elias Kyhlström.
Vad driver er att göra det ni gör?
– Om man jobbar kreativt med att hitta nästa grej blir det en utmaning att se ur högt man kan nå. Det blir nästan beroendeframkallande att försöka hitta den bästa låten, säger Jonathan Kalinsky.
– Vi har fått så mycket bekräftelse på att vi är något på riktigt och inte bara ett kompisprojekt. Alla som stöttar oss tycker att vi står för något äkta och nytt. Vår musik är allas projekt och betyder mer för andra än vad jag hade trott från början, säger Christoffer Loqvist-Brun.
– Vi jobbar fritt utan ramar och gör det vi tycker är kul och är bra på. Vi har kommit så långt att vi har hittat vårt eget sound, säger Elias Kyhlström.
Vad har ni för planer 2021?
– Det blir spännande. Vi ska skapa massor av musik, släppa låtar och spela live om läget tillåter. Vi hade ju en livestreamad konsert tillsammans med Strängnäs kommun och ett UF-företag före jul, vi vill gärna få till mer sådant, säger Christoffer Loqvist-Brun.
Jul- och nyårshelgerna har Periferi tillbringat i studion.
– Den senaste månaden har vi fått en kick, det är ett helt annat rus i vårt skapande när vi har hittat det unika i vårt sound. Tre låtar har vi fått till, berättar Christoffer Loqvist-Brun.
– En singel kommer väldigt snart, det är det enda som är spikat. Men vi ska ta vara på den här kreativa perioden och skapa så mycket som möjligt, säger Elias Kyhlström.
Ser ni några trender inom svensk hiphop?
– Den svenska hiphopen är sig snarlik, säger Elias Kyhlström.
Periferi ser två huvudspår på den svenska hiphopscenen. Dels den så kallade gangsterrapen som legat högt på topplistorna under 2020 med texter som skildrar en tillvaro delvis präglad av våld, vapen och bruk av narkotika av stjärnor som Dre Low, Yasin och Einár och dels en strömning med texter om kärleksrelationer och uppbrott där artister som Jireel, Hov1 och Tjuvjakt befinner sig.
Periferi känner sig inte hemma i något av dessa spår. Deras texter handlar om att vara ung, festa och ha kul och deras beats är funkiga med dansvänlig retrokänsla.
– Vi står ut i och med att vi inte har hängt på någon rådande trend. Det är vi som kommer att vara banbrytande och följa vår egen separata bana. Vi känner att vi också vänder oss till en bredare publik, från barn till medelåders, säger Elias Kyhlström.