Lesbisk boom på topplistorna

Det pågår en sapfisk sommar – låtar om kvinnor som älskar kvinnor är en av årets stora trender inom musikvärlden. Musikjournalisten Tina Mehrafzoon kopplar vågen till ett öppnare klimat, inte minst på sociala medier.
–Artister vågar visa alla sina nyanser, säger hon.

Musik om kvinnor som älskar kvinnor blomstrar, inte sällan används sexuellt explicita låtrader. I låten "Casual" sjunger stjärnskottet Chappell Roan: "Knee deep in the passenger seat, and you're eating me out". Arkivbild.

Musik om kvinnor som älskar kvinnor blomstrar, inte sällan används sexuellt explicita låtrader. I låten "Casual" sjunger stjärnskottet Chappell Roan: "Knee deep in the passenger seat, and you're eating me out". Arkivbild.

Foto: Amy Harris/AP/TT

Musik2024-07-25 08:23

Den tidigare reality-deltagaren Jojo Siwa, 21 år, mötte stark kritik i våras när hon deklarerade att hon uppfunnit en ny typ av musikgenre – "gay pop". Motståndet på sociala medier var hårt och många konstaterade att hon knappast var först i musikvärlden att sjunga om samkönad kärlek. Siwa nyanserade senare uttalandet med ett hon snarare vill bredda genren.

På senare tid har dock den sapfiska poppen tagit en stark ställning på världens topplistor. Billie Eilish oralsex-låt "Lunch" har blivit en av sommarens stora hits. Lika så Chappell Roans "Good luck, babe!", som skildrar en relation där den ena parten förnekar sina lesbiska känslor.

The xx-medlemmen Romy har inlett en stark solokarriär med bland annat låten "She's on my mind", och har i en intervju med Dagens Nyheter berättat att hon vill normalisera och synliggöra queera relationer i popmusiken.

Reaktion på backlash

På den internationella musikscenen finns även namn som Girl In Red, St Vincent, Muna, Fletcher... listan kan göras lång. På hemmaplan är artisterna Ellen Krauss och Kerstin Ljungström två uttolkare av samkönade relationer.

Men trots att situationen för hbtq-personer blir bättre i vissa delar av världen, inskränks rättigheterna i andra delar. Enligt Tina Mehrafzoon, musikjournalist på P3, finns det två sätt att se på den lesbiska musikboomen.

– Man kan tolka det här som en reaktion på att det går bakåt i utvecklingen. Samtidigt pågår en mer kulturell frigörelse, man vågar uttrycka sig friare inom popscenen.

"Inga hatmeddelanden"

Kulturjournalisten Saga Cavallin är också inne på att det nya medielandskapet tillåter fler och mer nischade uttryck, som tidigare kanske hade ratats av radiostationerna.

– Förr var det svårare att nå ut med låttexter som handlar om homosexualitet, det var inte lika enkelt för artister att sjunga om, särskilt i USA, säger hon.

I en intervju med The Guardian från tidigare i sommar minns indiepop-artisten King Princess tillbaka på när hon släppte låten "Pussy is good" 2018, och konstaterar att tonen på sociala medier har förändrats.

– Du får inga hatmeddelanden när du pratar om att vara gay, eftersom människor har insett hur ikoniskt det är att slicka fitta, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!