Medusas fruar vill inspirera med tunga riff

Klimathot, coronakarantän - och så en plötslig nedläggning av deras musikutbildning.

Jasmine Saamel från Eskilstuna har just avslutat sin utbildning på Ella Pop och Rock. I höst siktar hon på att plugga musikproduktion på folkhögskola i Värmland.

Jasmine Saamel från Eskilstuna har just avslutat sin utbildning på Ella Pop och Rock. I höst siktar hon på att plugga musikproduktion på folkhögskola i Värmland.

Foto: Privat

Musik2020-08-10 18:18

Medusas fruar känner stor oro inför framtiden, men hoppas kunna inspirera till handling med nyutkomna debutsingeln "Framtid till salu". Till komp av massiva basgångar och hamrande trummor ger de sin syn på vår handlingsförlamning inför klimatförändringarna och på det sparpaket som drabbade deras musiklinje på Gotlands folkhögskola nu i vår.

Jasmine Saamel från Eskilstuna är en av gruppens fyra medlemmar. För två år sedan flyttade hon till Fårösund för att gå Ella Music, Sveriges enda kvinno- och transseparatistiska pop och rockmusiklinje på folkhögskolenivå. Där träffade hon de andra musikerna och tillsammans bildade de Medusas fruar.

Sedan dess har de haft en lång rad livespelningar runt om på Gotland, men också i Stockholm, Malmö och Göteborg. 

Till tunga riff sjunger de om sånt som ligger dem nära - och annat de funderat över. Klimatångest till exempel. Debutsingels "Ansvar" handlar om att sitta hemma och käka popcorn och känna sig skuldtyngd och handlingsförlamad istället för att ta itu med framtiden. Singelns andra titel är "Hur man krossar en spargris på 2,5 dagar".  Mer tid behövde nämligen inte Gotlands politiker för att ta beslut om att lägga ned linjen Ella Pop & Rock. Trots omfattande protester ligger beslutet fast. Till hösten går den inte längre att söka och förstaårseleverna får inget andra år.

Synd, tycker Jasmine Saamel som lärt sig massor under utbildningen och trivts bra i glesbefolkade Fårösund.

– Det är ett så fint community. De flesta bofasta är pensionärer, men de har alltid kommit på våra spelningar. 

Medusa är en gestalt i den grekiska mytologin. Istället för hår har hon slingrande ormar på huvudet.

Varför Medusa?

– För att hon blivit lite av en feministisk symbol som särskilt vi hbtq-personer gärna lyfter fram, säger Jasmine Saamel. 

Varför en musiklinje särskilt för kvinnor och transpersoner?

– För att vanliga musikutbildningar oftast utgår från musik och musikhistoria ur enbart manligt perspektiv. Kvinnliga musiker och kompositörer har alltid funnits, men kommit i skymundan och glömts bort.

På Ella har istället tonvikten lagts på att försöka förändra normer inom både musik och film och lyfta fram kvinnliga förebilder.

Jasmine Saamel kommer för sin del att fortsätta att studera musik, nu med siktet inställt på produktion. I höst är planen att gå på Geijerskolan i värmländska Ransäter.

– Jag gillar att hålla på med ljud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!