Alla har de länge när en dröm om att kunna hantera handklaver. Nu förverkligar de drömmen med Ann-Marie Nordqvist som ledare.
Och hon noterar att intresset för att spela dragspel har ökat markant bland kvinnor de senaste åren. När hon själv gick med i Eskilstunas dragspelsförening Smebälgarna för åtta år sedan var andelen kvinnor få. Nu är de 35 procent. I Ann-Marie Nordqvists egen nybörjargrupp återfinns sex kvinnliga och en manliga dragspelare.
– Många hörde av sig och ville ha tips på hur de skulle kunna lära sig att spela. Några hade fått ärva ett dragspel efter någon släkting. För i nästan varenda familj står det ju ett gammalt övergivet dragspel i någon garderob och bara väntar på att någon ska lära sig att spela på det. Andra hade längtat efter ett dragspel i många år och nu äntligen tagit sig samman och skaffa ett eget.
Med sin bakgrund som lärare bestämde sig Ann-Marie Nordqvist för att starta en nybörjargrupp tillsammans med två andra i klubben, Gun Sundberg och Håkan Carlsson.
Namnet fick bli Nybälgarna, för alla var totala nybörjare och dragspelets alla knappar och tangenter ett mysterium.
När allt är som vanligt träffas Nybälgarna och repeterar varannan vecka i Smebälgarnas lokal i Viptorp.
Men nu är ingenting som det ska, vilket inte hindrar Nybälgarnas från att fortsätta att knappa på sina dragspel.
– Så länge det gick att vara utomhus träffades vi hemma hos varandra. Sedan det blivit kallt har vi löst det på annat sätt.
Tillsammans med Smebälgaren Karl-Erik Carlsson har Ann-Marie Nordqvist spelat in ljudfiler och mejlat över till sina elever. Som nu kan hänga på i musiken hemma på kammaren.
– Men vi hoppas förstås på att det snart ska bli andra tider så att vi kan få träffas igen.
Själv har Ann-Marie Nordqvist just nu egentligen bara två personer som hon umgås med. Den ena är sin man och den andra är spelkompisen Karl-Erik Carlsson.
– Jag skulle inte stå ut om vi inte fick spela.
Till sommaren hoppas hon att de populära cafékvällarna med dragspelsmusik kan återuppstå i sportstugan i Vilsta igen.
– Det finns så mycket glädje i dragspel och det är så mångsidigt. I Smebälgarna spelar vi allt från Jularbo och jazz till Kent och traditionell dansmusik. Ett enda dragspel är som en hel orkester. Och så kan man sjunga till om man vill!