Spotify presenterar varje år rapporten "Loud & Clear", som i detalj går igenom hur strömningstjänsten betalar ut pengar till artister och låtskrivare. 2024 betalade Spotify ut 10 miljarder dollar till rättighetsinnehavare bakom musiken. Och allt mer går till svenskar.
Under 2024 genererade svenska artister 1,9 miljarder kronor från Spotify, en ökning från 1,8 miljarder kronor året innan. Det internationella genomslaget är markant, 65 procent av royaltyutbetalningarna för strömningar kommer från utanför Sverige, en ökning med 5 procentenheter.
Fler tjänar mer
Spotify presenterar inte någon individuell topplista för artister. Men enligt bolagets rapport genererade 530 svenska artister intäkter på över 500 000 kronor enbart från strömningstjänsten under 2024, en ökning från 506 artister under 2023.
Men de pengarna går inte direkt till artisterna, utan till musikförlag och andra rättighetsinnehavare som sedan fördelar pengarna vidare efter att ha tagit sin andel. Så antalet som i reella pengar tjänar mer än 500 000 kronor är i själva verket mindre. Så är inte siffran missvisande?
– Det är en bra fråga. Det rapporten visar är att vi betalar ut rekordsummor och erbjuder artister på alla nivåer möjligheten att lyckas. Men vi betalar pengarna till de som har musikrättigheterna och så betalar de artisterna baserat på deras individuella avtal, säger Bryan Johnson.
Det svenska bolaget är världens största musikströmningstjänst med ungefär 30 procents marknadsandel. Artisterna har även har andra intäktsströmmar än från Spotify.
Fråga för industrin
Men det har länge funnits kritik mot Spotify och andra strömningstjänster från artister som tycker att de inte får tillräckligt mycket betalt för sin musik. Bryan Johnson anser att det främst är en fråga för andra aktörer inom musikindustrin.
– Vi betalar ut rekordmycket pengar för musikrättigheter till musikindustrin som sedan ska föra det vidare till artister och låtskrivare och om de pengarna inte på ett effektivt sätt når artisterna och låtskrivarna vars musik är kärnan av det vi gör på vår plattform så är det verkligen någonting som behöver diskuteras.